De journalistieke innovatie staat ook in 2019 niet stil. Dit zijn de trends voor dit jaar, volgens de kenners
Reuters vroeg ruim 200 internationale koplopers uit de journalistiek wat volgens hen dé trends zijn voor 2019. Het antwoord op die vraag lees je in deze nieuwsbrief. Daarnaast heb ik een tool voor je die het Google moeilijker maakt een profiel van je op te stellen. En je leest ook over een ambitieus factcheck-project uit de VS.
Aan tech-trends geen gebrek in 2019
De journalistiek is volop in beweging en experimenteert er lustig op los met dingen als kunstmatige intelligentie, chatbots en voice assistants. En dat gaat in 2019 gewoon door, blijkt uit het jaarlijkse Reuters-onderzoek Journalism, Media, and Technology Trends and Predictions. De editie van 2019 blikt vooruit op de trends die dit jaar de journalistiek gaan sturen.
Voor het onderzoek vroeg Reuters 200 kopstukken uit de digitale journalistiek naar de belangrijkste uitdagingen en kansen voor de toekomst. Ruim de helft van hen denkt dat abonnementen en lidmaatschappen het komende jaar de belangrijkste inkomstenbron gaan worden. Tegelijkertijd verwacht eenvijfde (18 procent) dat tech-platforms financieel meer gaan bijdragen aan de journalistiek.
Facebook nam daar vorige week alvast een voorsprong op en kondigde een fonds voor journalistieke projecten aan. Media met goede ideeën voor nieuwe inkomstenstromen kunnen een greep doen in een 300 miljoen dollar bevattende grabbelton. Al blijft het de vraag of je als medium geld moet willen ontvangen van tech-bedrijven.
De kans is groot dat een flink deel van dat geld geïnvesteerd gaat worden in projecten rondom kunstmatige intelligentie. 78 procent van de ondervraagden ziet die tech als potentiële reddende engel. Mits die tech wordt ingezet om nieuws verder te personaliseren, een trend die al een paar jaar in opmars is op menig redactie.
En zo staan er meer trends in het Reuters-verslag die niet per se nieuw zijn, maar naar verwachting wel zullen doorgroeien. Drie op de vier ondervraagden denken bijvoorbeeld dat audio belangrijker wordt in de toekomst. En nog net iets meer van hen (78 procent) denken dat stemgestuurde persoonlijke assistenten zoals Google Assistant en Amazons Alexa de komende jaren een flinke impact gaan hebben.
Een gewaarschuwd mens…
Google foppen met een rookgordijn
Internetbedrijven zoals Google en Facebook willen het liefst zoveel mogelijk informatie over je verzamelen. Als je daar vanuit privacy-overwegingen geen zin in hebt zijn er talloze dingen die je kunt doen. Een daarvan is het installeren van TrackMeNot, een plugin die bij al je zoekopdrachten talloze nep-zoektermen meestuurt. Zo zorgt TackMeNot voor een rookgordijn, dat het moeilijker maakt profielen over je samen te stellen.
De plugin werd ontwikkeld door Helen Nissenbaum, hoogleraar Informatietechnologie aan de Cornell University in de Verenigde Staten, die met hulp van informatici en hackers tools bouwt die grote internetbedrijven zand in de ogen moeten strooien.
TrackMeNot maakt je niet helemaal anoniem online, maar het is een goed begin. Wil je meer tips om de Googles en Facebooks van deze wereld buiten de deur te houden? Op mijn persoonlijke website lees je een verhaal dat ik er eerder over schreef.
Feit of fout
Live de feiten die politici orakelen checken op waarheid is al wat langer de kip met de gouden eieren voor factcheckers. En pogingen om dat proces te automatiseren moeten dat nóg makkelijker maken. In Nederland werkt onder andere de Universiteit Leiden aan software die dat moet kunnen en in de Verenigde Staten is het de Duke University in New York die de kar trekt.
En daar is de universiteit knap ambitieus in. De Duke University werkt momenteel aan software die rechtstreeks op televisie moet laten zien waarom een valse claim van een politicus niet klopt. De software moet klaar zijn voor de presidentsverkiezingen van 2020. Of de live factcheck er ook echt gaat komen zal afhangen van de tv-zenders. Want die zien volgens AP vooralsnog best wel wat beren op de weg.
Deze artikelen vielen me onlangs ook nog op:
National Geographic blikt terug op de vroege jaren van het internet en doet dat onder andere met korte video-interviews met internetpioniers Marleen Stikker (Waag Society), Bas Verhart (oprichter Lost Boys) en Nina Storms (voormalig World Online)
Google lanceert een dienst die gesprekken live kan vertalen. De tolk werkt via Assistant en kent bij lancering 27 talen. Handig wanneer je tijdens een persreis naar het buitenland strand en de taal niet spreekt
Veilig online werken? Met deze zes tips van cybersecurity-expert John Mason ga je goed van start
BNR Nieuwsradio timmert hard aan de weg met podcasts. De afgelopen week was ik erg gecharmeerd van Trump’s Holland, waarin journalist Harmen van der Veen in gesprek gaat met zijn Amerikaanse familieleden, die allemaal Trump stemmen
Speakers met spraakassistenten luisteren de hele dag of je ze een opdracht geeft. Daar kan in potentie misbruik van gemaakt worden. Project Alias moet dat voorkomen, dankzij een combinatie van ruis en slimme software
Iedere dag consumeren minstens zes miljoen Nederlanders nieuws via internet. En de NOS, NU.nl, het AD en De Telegraaf domineren het online nieuwsgebruik