De hand ophouden en donaties vragen bij je lezers is weer hot
De Verenigde Staten zijn een journalistiek crowdfundplatform rijker. En ook in eigen land zit het handje ophouden bij lezers weer in de lift. Ik vertel je er hieronder alles over. Daarnaast geef ik een tip voor laatkomers en lees je over algoritmes die automatisch intro's moet genereren.
Te laat voor een afspraak? Deel je locatie
Onderweg naar een belangrijk interview met die ene bron die eindelijk wil praten en zit het verkeer niet mee? Wedden dat je dan – net als ik – geneigd bent snel even een appje te sturen om te melden dat je later bent? Dat dat een slecht idee is hoef ik je niet uit te leggen (helemaal nu de politie slimme camera's heeft die kunnen zien dat je tijdens het rijden met je telefoon bezig bent). En dus ging ik onlangs op zoek naar een alternatief. Dat alternatief is Glympse, een app (iOS / Android) waarmee je tijdelijk je locatie met anderen kunt delen. Handig! Hoe hij werkt zie je in de video hierboven.
Bedelen om geld is zo gek nog niet
Onder YouTubers is het anno 2018 een heel gewoon verzoek: wil je dat ik filmpjes kan blijven maken, stop me dan een zakcentje toe via het crowdfundplatform Patreon. Hoewel dat platform ook open staat voor journalisten is er altijd ruimte voor verbetering, vindt Adriano Farano. Hij is mede-oprichter van Pactio, een dienst waarmee lezers geld kunnen doneren aan individuele journalisten. Met als doel het vertrouwen in de journalistiek te herstellen.
Nieuw is het idee van journalistiek crowdfunden niet. In oktober 2014 kreeg Nederland met de komst van Yournalism een eigen platform dat zich daar specifiek op richtte. Hoewel daarbij eerst alleen geld gestoken kon worden in onderzoeken, werd het een klein jaar na lancering ook mogelijk euro's te doneren aan individuele journalisten. Dat Yournalism in 2016 in elkaar stortte had ook weinig te maken met een gebrek aan potentie. Het was een combinatie van stress, oververmoeidheid en een gebrek aan investeringen die het platform de das om deed.
Vooral het afgelopen jaar leeft journalistiek crowdfunden weer op. Op Patreon vragen Nederlandse journalisten vaker om donaties. En freelancers die via De Coöperatie een website laten bouwen kunnen daar een module in laten zetten waarmee bezoekers geld hun kan op kunnen laten rollen.
Of dat handje ophouden genoeg oplevert om van te eten betwijfel ik. Maar dat wil niet zeggen dat dat in de toekomst niet zo kan zijn (en alle beetje helpen natuurlijk). Journalisten op Patreon die genoegen nemen met een modaal inkomen van 37.000 euro per jaar, hebben volgens een rekensom van Ernst-Jan Pfauth) 288 leden nodig die maandelijks het op het platform gemiddelde donatiebedrag van 10,70 euro hun kant op schuiven. 288 maandelijkse lezers… moet te doen zijn!
PS: Wil je aan de slag met crowdfunding? In deze twee artikelen geef ik allerlei tips:
Geautomatiseerde intro's op maat
Het schrijven van een goede intro bij een stuk is een kunst op zich. En bovenal mensenwerk. Maar als het aan Het Financieele Dagblad ligt gaat dat veranderen. In maart haalde de FD Mediagroep (met dank aan 6 ton financiering van Google's Digital News Initiative) vier data-experts in huis, die sindsdien hun brein breken op een algoritme dat automatisch artikelen doorspit en passende intro's genereert. Uiteindelijk is het de bedoeling dat dat algoritme met behulp van machine learning en kunstmatige intelligentie gepersonaliseerde intro's gaat voorschotelen aan lezers. De software kijkt daarbij naar de leesgeschiedenis en persoonlijke nieuwsoverzichten van de lezer. Het resultaat: een website die niet alleen de onderwerpen op individuele gebruikers toespitst, maar ook de toon en stijl van die o zo belangrijke lekkermaakalinea's.
Deze artikelen vielen me onlangs ook nog op:
Blendle zou naast Nederland ook Duitsland en de VS gaan veroveren. Maar dat wil nog niet erg hard lukken, blijkt uit aflevering 1 en 2 van een uitstekend drieluik van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.
Bouwvakblad Cobouw maakte het afgelopen jaar de transitie naar 'online first', ging zich meer op mensen richten én schakelde een audience developer in die bekijkt hoe artikelen optimaal uitgevent kunnen worden
RTL-journalist Daniël Verlaan zette de voor hem onmisbare tools, gadgets, plugins en apps op een rijtje op zijn website
Een mooie reportage van VPRO Tegenlicht over hoe algoritmes de wereld overnemen: Verslaafd aan het algoritme
De wereld van audio is de afgelopen 15 jaar flink veranderd. Journalist Jeremy Caplan zette zeven belangrijke mijlpalen op een rijtje
Altijd al eens een lab-rat willen zijn? De Universiteit van Groningen zoekt journalisten die als proefpersoon willen meedoen aan een wetenschappelijk event