De freelance tarieven blijven maar dalen en het geweld tegen journalisten neemt maar toe. Je kunt er wat aan doen
Goedemorgen en welkom bij de nieuwsbrief over jouw loopbaan. Waarin Frits van Exter bespreekt of een uitstapje naar de AIVD je NVJ-lidmaatschap op de tocht zet, oud-wethouder Tjeerd Herrema de Almeerse journalistiek de maat neemt en we ons om onze eigen veiligheid druk moeten maken. O ja, en de tarieven van freelancers blijven maar dalen. Dat moet anders. Hoe dichtbij is een oplossing?
Geweld en agressie tegen journalisten: ‘Het wordt steeds erger’
Geweld en agressie tegen journalisten. Het is op steeds meer plekken eerder regel dan uitzondering. Peter ter Velde van het project PersVeilig, pleit daarom voor een veiligheidsplan op elke redactie. ‘Je moet aan de voorkant al maatregelen nemen.’ En denk je 'het valt wel mee´, lees dan vooral even het verhaal van mijn collega Linda Nab.
Oud PVDA-wethouder Tjeerd Herrema: ‘Het ontbreekt aan voldoende kritische massa in Almere’
Tjeerd Herrema trad af als PvdA-wethouder in Almere nadat de lokale krant Almere Deze Week hem had beschuldigd van seksuele intimidatie. Later pleitte een rapport hem vrij. Herrema verwijt de krant dat ze meerdere petten tegelijk op heeft. Die reageert dat Herrema weinig zelfreflectie aan de dag legt en de politiek hem liet vallen, niet de krant. Dat er weinig andere media in Almere zijn, dat kun je Almere Deze Week niet verwijten, tekende Raymond Krul op.
Informant van de AIVD. Ben je dan nog journalist?
Post van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Ik ben welkom op de algemene ledenvergadering zaterdag 22 juni in Hilversum. Naast de gebruikelijke zaken prijkt op de agenda ook punt 9a.: 'De kwestie Van Hout en de NVJ'. Zo begint Frits van Exter zijn column. Die kwestie is of een ex-informant van de AIVD lid kan zijn van de NVJ. Frits heeft een advies aan de ledenvergadering van de NVJ.
Freelance tarieven blijven dalen. Hoe dichtbij is een oplossing?
Veel nieuws deze week over de inkomens van freelance journalisten. Mijn gevoel is dat er langzaam iets aan het veranderen is. Allereerst is er steeds meer zicht op de feiten. Dat helpt hopelijk bij het nemen van besluiten.
Deze week werd bekend dat de tarieven die aan freelance (foto)journalisten worden betaald zo laag zijn dat in 2018 het grootste deel onder het minimumloon verdient. En de tarieven blijven dalen. Lees en huiver als je de monitor freelancers en media er op na slaat.
Daarmee neemt kloof tussen het gemiddelde jaarinkomen van journalisten in vast dienstverband ( 60.000 euro) en freelance (foto)journalisten (24.300 euro) neemt toe. Je zou kunnen zeggen: omlaag die lonen in vaste dienst en omhoog de freelance tarieven!
Slecht idee, betoogt Sheila Sitalsing in de Volkskrant. Verdeel en heers heet het principe dat wel wordt gebruikt om groepen werknemers tegen elkaar uit elkaar te spelen. Noem de een ondernemer en de ander loonslaaf en laat ze samen hun loon naar beneden praten.
Probleem is dus helder, dan de oplossingen. Verschillende belangenorganisaties, waar onder de NVJ, zeggen dat collectief onderhandelen freelancers kan helpen een vuist te maken tegen opdrachtgevers, zoals dat met cao's ook werkt. Heel langzaam begint de politiek ook die richting op te draaien. Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer werd daarvoor afgelopen week weer gepleit. Het is volgens mij een goed idee, omdat je nu eenmaal overal voldoende tegenmacht moet organiseren om tot een balans te komen.
Ook zou je een minimum tarief voor freelancers in kunnen stellen. De overheid denkt nu aan 16 euro per uur . Richting goed, bedrag te laag, zijn de reacties. Vind ik ook. Een fatsoenlijk minimumtarief gecombineerd met onderhandelingskracht is het beste. Of zoals oud-ambtenaar Hans Borstlap, die een adviescommissie daarover leidde, betoogt: we af moeten van de grote verschillen tussen mensen met en zonder contract.
Dan nog kom je natuurlijk nog op een paar uitvoeringskwesties die ik maar even laat voor wat ze zijn. Dat mag namelijk geen ontsnappingsroute zijn voor de hele simpele regel: je krijgt in Nederland fatsoenlijk betaald. En wat fatsoenlijk is, dat leggen we vast.
Misschien zijn we dichterbij die norm dan we denken. Britt van Uem en Ruud Rogier, freelance journalist en freelance fotograaf, spanden een rechtszaak aan tegen De Persgroep, nu DPG-media. Met als eis een redelijk tarief voor hun werk. De rechter is aan het rekenen wat dat zou kunnen zijn.
Dus wie weet helpt de rechter de politiek en ons allemaal een handje. Want dat er wat moet gebeuren, nou ja, dat is zo langzamerhand toch wel duidelijk?
Deze journalisten hebben een nieuwe baan, of stoppen
Freek Staps nieuwe hoofdredacteur ANP
Pim van Galen stopt als politiek verslaggever
Donovan van Heuven conceptmanager bij FD/BNR
Thomas Rueb wint Brusseprijs 2019
Waag eens de stap en solliciteer
Op Villamedia vacatures staan altijd tientallen banen. Dus waag die stap en reageer. Ik licht er een paar vacatures voor je uit:
De Monitor en Pointer zoeken een online coördinator
Talpa Nieuws/Hart van Nederland kunnen een producer gebruiken
Dagblad van het Noorden heeft plaats voor een Algemeen verslaggever/onderzoeksverslaggever
Of ben je freelancer en kun je nog wel een klus gebruiken? Kijk dan eens op Villamedia Opdrachten, gratis voor NVJ-leden en 9,95 euro per maand voor anderen. Dit zijn een paar van de tientallen opdrachten die nu open staan:
Freelance redacteur voor lifestyle- en automotive uitgaven
Freelance redacteur bij een grote nieuwssite
In Brabant is behoefte aan een freelance sport-redacteur
En dan nog even dit. Soms zet een vraag je aan het denken. Eric Arends (50) neemt voorlopig afscheid van het journalistieke spitwerk waar hij als redacteur en verslaggever altijd zo van hield bij Argos. Hij wordt nu, als opvolger van Max van Weezel, de presentator van het radioprogramma. Terwijl hij daar geen moment zelf aan gedacht had.