De chatbot is dood, leve de chatbot
De journalistieke chatbot is alweer snel uit de gratie geraakt. Conclusie: te beperkt! Maar toch is hij nog niet dood en begraven. Waarom niet? Dat lees je in deze nieuwsbrief. Met daarin ook een tool die je razendsnel delen van een foto onherkenbaar laat maken en mooi onderzoek naar immersieve journalistiek. Veel leesplezier.
De toekomst van chatbots
De opmars van journalistieke chatbots die twee jaar geleden werd ingezet is inmiddels alweer aardig stil komen te liggen. De programmaatjes waarmee je geautomatiseerde gesprekken met lezers moet kunnen voeren zijn namelijk geen hele goede gesprekspartners gebleken. Een vraag beantwoorden gaat prima, maar alleen als de vraag precies voldoet aan wat er geprogrammeerd is.
Dat het ook anders kan, daar is promovendus Floris den Hengst van overtuigd. Aan de Vrije Universiteit in Amsterdam onderzoekt hij manieren om beslisgedrag van chatbots te verbeteren aan de hand van data. Kort door de bocht: Den Hengst wil niet alleen dat chatbots beter leren begrijpen wat gebruikers zéggen, maar ook dat ze weten hoe ze daarop moeten reageren.
Dat kletsende softwarerobots die meer doen dan alleen een vooraf geprogrammeerd script afwerken (‘Jij zegt A, dus antwoord ik B.’) potentie hebben, blijkt wel uit de populariteit van Xiaoice. Deze in 2014 in China gelanceerde software kan dankzij een combinatie van data, algoritmes, machinaal leren en kunstmatige intelligentie uitvoerige gesprekken voeren met gebruikers.
Xiaoice onthoudt daarbij wat zijn gesprekspartner zegt en speelt daarop in. Ook tijdens latere gesprekken. Voelde je je eerder gestresst? Dan kan Xiaoice op een later moment contact met je opnemen om te zien of het alweer wat beter met je gaat. Een deel van de 660 miljoen gebruikers blijkt de bot zelfs geheimen te vertellen die ze met niemand anders delen.
Voor de journalistiek is een bot als Xiaoice misschien overkill. Maar een chatbot die in staat is écht te begrijpen wat je bedoelt en die dingen onthoudt kan een puike assistent worden die aan de hand van wat vragen bijvoorbeeld artikelen voor gebruikers opsnort die ze anders nooit zouden kunnen vinden. Nog lang niet afgeschreven dus, die chatbots.
Razendsnel foto’s vervagen met Redacted
Bij nieuwsfoto’s kan het gebeuren dat je delen van een afbeelding onherkenbaar wil maken. Zoals bijvoorbeeld een nummerbord van een auto die betrokken is bij een ongeluk of het gezicht van een verdachte van een misdrijf. Met de gratis tool Redacted doe je dat in een handomdraai. In deze video laat ik je zien hoe Redacted werkt.
Onderzoek naar onderdompeljournalistiek
Dompel je een kijker onder in je verhaal en laat je hem dat verhaal zelf ervaren, dan blijft het beter hangen. Dat is althans de heersende opvatting over immersieve journalistiek. Of die aanname ook écht hout snijdt, dat zijn onderzoekers van de Hogeschool Utrecht op dit moment aan het uitpluizen. Dat doen ze onder andere door proefpersonen een verhaal te laten bekijken met een virtual reality-bril. De proefpersonen geven na afloop middels een vragenlijst aan hoe ze het verhaal hebben ervaren, maar tíjdens het experiment worden ook hun hartslag en transpiratie gemeten. Met die metingen hopen de onderzoekers een nog completer beeld te schetsen van het effect van immersieve journalistiek. Het resultaat volgt in januari. Ik tel alvast af.
Deze artikelen zijn ook nog de moeite waard:
Over chatbots gesproken: Facebook heeft er een gebouwd voor medewerkers die tijdens de feestdagen lastige vragen van familieleden krijgen over het bedrijf
Het internet is stuk, vindt Waag Society-directeur Marleen Stikker. Het goede nieuws: we kunnen het nog fixen
De Volkskrant vraagt lezers zelf wat ze willen lezen. Xander van Uffelen, coördinator alternatieve onderzoeksmethoden vertelt over de manier waarop de krant lezers probeert te betrekken
Ben je online op zoek naar een persoon? Deze tips van Eric Hennekam helpen je verder
Een foto van internet plukken en bij je verhaal plaatsen is nooit een goed idee. Maar het claimbureau Permission Machine maakt het soms wel erg bont met zijn schadeclaims
NU.nl is gestopt met het factcheck-programma van Facebook. Waarom? Dat lees je hier