De beste transcriptie-tool tot nu toe!
Een van de dingen die ik het leukst vind aan deze nieuwsbrief, is de vaak positieve reacties én tips die ik van jullie krijg. En een deel van die tips komen dan weer hier terug. Want de nieuwsbrief die je nu leest, zit vol lezerstips (met daarbij wat dingen die ik belangrijk vind). Dus: bedankt Jak, Jeroen en Bruno voor de inspiratie. En voor de rest: veel leesplezier!
PS: Heb je zelf een tip die je wil delen? Klik op een van de duimpjes en stuur hem naar me.
In ontwikkelingslanden is digitaal de toekomst
Over de invloed van de coronapandemie op onafhankelijke nieuwsmedia in ontwikkelingslanden, waren er twee jaar geleden grote zorgen. Teruglopende printoplages en verdampende verdienmodellen zouden volgens de filantropische instelling Luminate kunnen zorgen voor een ‘massasterfte’ onder de media.
Twee jaar later blijkt dat die alarmbel wat te luid heeft geklonken. Hoewel traditionele nieuwsmedia het in ontwikkelingslanden inderdaad zwaar hebben, lijken digitale media steeds meer in het ontstane gat te springen. Dat blijkt uit Inflection Point International, een internationale studie naar digitale nieuwsmedia in Latijns-Amerika, Afrika en Azië, dat eind 2021 verscheen.
Hoewel digitale media de afgelopen jaren geen last hadden van de financiële tegenslagen die hun offline evenknieën te verstouwen kregen, blijven digitale media in ontwikkelingslanden kwetsbaar: bijna tweederde van hen heeft een omzet van minder dan 50.000 dollar.
Gemiddeld genomen zijn ze voor bijna een derde van hun inkomsten afhankelijk van subsidies en beurzen van overheden, filantropen en bedrijven. Nog eens 21 procent van de omzet komt uit advertenties. Ter vergelijking: slechts 6 procent van de inkomsten komt rechtstreeks van de lezer vandaan. Iets wat (deels) komt doordat bezoekers vaak geen beschikking hebben over een creditcard of online bankieren.
Een deel van de digitale nieuwsmedia laat zich daar niet door weerhouden en blijft proberen om te innoveren. Ruim één op de tien ondervraagde media gebruiken kunstmatige intelligentie om hun journalistiek te verbeteren. Het Nigeriaanse HumAngle zet bijvoorbeeld tekst om naar audio, zodat ook bezoekers die minder goed lezen nieuws tot zich kunnen nemen. Andere media personaliseren het nieuws voor bezoekers of automatiseren hun nieuwsbrieven.
Die innovatiedrang laat zien dat – hoewel het verdwijnen van print verdrietig is – er ook zoiets is als leven na de dood.
Tooltip: Transcriberen zoals nooit tevoren
De laatste jaren heb ik tientallen tools getest die beloven gesproken audio om te zetten in geschreven tekst. Geen één daarvan was perfect. Maar onlangs tipte NU.nl-verslaggever Jeroen Kraan me Video Indexer. En dat is wat mij betreft de beste transcriptie-tool tot nu toe. In deze video laat ik je zien hoe die tool werkt.
Speld in een hooiberg
Kunstmatige intelligentie kan je goed helpen bij het doorspitten van grote hoeveelheden tekst. Dat laat het project ASReview mooi zien. De software, bedacht door de Utrechtse statisticus Rens van de Schoot, laat je razendsnel abstracts (samenvattingen) van wetenschappelijke onderzoeken beoordelen. Zodra je een hele berg abstracts inlaadt, schotelt de tool je er bij willekeur één voor. Vervolgens geef je aan of het document interessant is voor je onderzoek of niet.
Aan de hand van je keuze husselt ASReview de rest van de abstracts door elkaar. De tool probeert die samenvattingen bovenop de stapel te leggen, waarvan hij denkt dat ze relevant zijn voor je research. Dat gaat natuurlijk niet na de eerste klik meteen goed. Maar hoe meer onderzoeken je beoordeelt, hoe beter ASReview doorkrijgt waar je naar zoekt. En extra leuk: ASReview onderzoekt ook de mogelijkheden voor de journalistiek.
Ook de moeite waard
Om interactieve kaarten of grafieken te maken, heb je geen programmeerkennis of design-vaardigheden nodig. Ik legde vier datavisualisatietools langs de spreekwoordelijke lat
Google heeft zijn image search uitgebreid. En het resultaat is heel tof
Voor FD Persoonlijk schreef ik een verhaal over ransomware. De insteek: wat doe je als het bedrijfsnetwerk door jouw achteloze klik wordt gehackt? Betalen? Of niet?
Elon Musk wil dat op Twitter alles gezegd kan worden (binnen de grenzen van de wet). Hoewel de miljardair zegt dat dat de vrijheid van meningsuiting ten goede komt, zegt onderzoek het tegenovergestelde
In de herhaling: wil je met regelmaat volautomatisch je oude tweets verwijderen? Dan is Semiphemeral je beste vriend (en de tool kan nu ook DM’s weggooien!)
TikTok gaat een deel van zijn advertentie-inkomsten delen met populaire makers om te voorkomen dat zij overstappen naar de concurrent
Tweakers heeft zijn cookiemuur gesloopt en stopt met trackers van derde partijen. Lekker bezig
Diverse boekenuitgevers én DPG Media slaan de handen in één en komen met een nieuwe streamingdienst voor luisterboeken en exclusieve podcasts: Fluister
Dat er flink gehypet werd met NFT’s was wel duidelijk (al heeft de technologie ook potentie): de NFT-markt stortte vorige week in elkaar