Clickbaitkoppen werken niet meer en hier lees je waarom!
Websites van overheden en andere organisaties staan zó vol informatie, dat kleine wijzigingen vaak onopgemerkt blijven. En dat is zonde, want ook in kleine veranderingen kan groot nieuws zitten. In deze nieuwsbrief laat ik je een tool zien die webpagina’s automatisch scant op veranderingen. Daarnaast lees je over de teloorgang van de clickbaitkop en over een nieuw journalistiek platform dat ‘big tech’ in de gaten houdt.
Kappen met clickbait (en hier lees je waarom!)
De kans dat je nog nóóit op clickbait hebt geklikt is vrijwel nihil. De lekker leesbare koppen (zoals ‘Deze cijfers mocht u van de overheid niet zien’) zijn zo geformuleerd dat ze je warm maken voor een verhaal, maar beloven vaak meer dan ze waarmaken. Ondanks de irritatie die dat bij groeiende groepen internetters opwekt, zijn ook media de afgelopen jaren clickbaitkoppen gaan inzetten om lezers te lokken.
Gek is dat niet. Clickbait speelt namelijk in op het beloningssysteem van ons brein. Evolutionair gezien is informatie belangrijk voor ons. Kort door de bocht: hoe meer informatie de oermens had over zijn omgeving, hoe groter zijn overlevingskansen. Vergaar je informatie, dan beloont je brein je daarvoor met een shot van het gelukshormoon dopamine.
Een clickbaitkop belooft je zulke waardevolle informatie te geven. En alleen al het vooruitzicht op die informatie zorgt ervoor dat er dopamine vrijkomt. Het is als jeuk waar je aan moét krabben, schrijft psycholoog Mike Brooks. Zelfs als je al weet dat het artikel achter de kop eigenlijk meer fastfood is dan een echte maaltijd.
Maar die tactiek is inmiddels aan het uitwerken, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Kansas en de Universiteit van Zuid-Florida (een samenvatting lees je hier). Lezers zijn inmiddels zo gewend aan (of verpest door) clickbait, dat ze niet meer verwachten dat dergelijke koppen naar relevante informatie leiden. En dus zijn ze minder geneigd ze aan te klikken. Wat volgens de onderzoekers beter werkt: samenvattende koppen. De klassieke nieuwskop dus, met net wat meer uitleggende informatie. Clickbaitkoppen kunnen in de prullenbak.
Wijzigingen op websites bijhouden met Distill
Tools die je automatisch een seintje geven wanneer er iets verandert op een website zijn er al langer. Maar zo goed als Distill heb ik ze niet eerder gezien. Distill is een plugin voor je browser en is beschikbaar voor Google Chrome, Firefox en Opera. De tool is in principe gratis te gebruiken, al zijn er wel wat restricties. De gratis versie laat je per maand 25 webpagina’s volgen. Deze worden in totaal duizend keer per maand gratis gecheckt. Daarnaast krijg je maximaal dertig mails met wijzigingen voor niets. In de video hierboven laat ik je zien hoe Distill werkt.
De waakhond die ‘big tech’ in de gaten houdt
De journalistiek bericht vaak positief en knuffelig over technologie. Daar maak ik me zelf ook zo nu en dan schuldig aan, werd me twee weken terug duidelijk gemaakt door een vaste lezer (bedankt voor je feedback, P.). De livegang van The Markup komt dus als geroepen. De ‘nonprofit newsroom’ doet onderzoek naar organisaties die onze samenleving veranderen met behulp van technologie. Of zoals ze het zelf zeggen: ‘Big tech is watching you. Who is watching big tech?’ De redacteuren van The Markup nemen volgers mee in het journalistieke proces. Ze publiceren onderliggende datasets en code die gebruikt worden tijdens het onderzoek en maken de gebruikte methodes inzichtelijk. Artikelen mogen onder creative commons ook door anderen worden gepubliceerd. Mooi initiatief.
Deze artikelen zijn ook nog de moeit waard:
Het online succes van The New York Times is slecht voor de journalistiek. Dat betoogt Ben Smith, mediacolumnist bij… The New York Times. Zijn krant is volgens hem niet anders dan Google en Facebook
De tool Disappering People gumt mensen weg uit webcambeelden. Tof, maar ook een beetje creepy
Met de Amerikaanse presidentsverkiezingen aan de horizon verwachten deskundigen een groeiende inzet van ‘liegrobots’, programma’s die zelf teksten schrijven (bijvoorbeeld op sociale media)
Welke technieken gaan in de nabije toekomst groot worden? MIT Technology Review zette er tien op een rij
De redacteuren van Pointer willen lezers laten zien hoe ze te werk gaan en laat lezers op 20 maart een kijkje achter de schermen nemen. Aanmelden kan hier
Audio is hot in de journalistiek. Het Deense online tijdschrift Zetland (maar ook Harvard Business Review, The Economist en The New Yorker) spinnen daar garen bij