Cadeautje: in deze nieuwsbrief vind je vier toffe tools!
Het gaat zó snel met de ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie, dat ik soms heel veel moeite heb met het kiezen van één tool voor deze nieuwsbrief. Voor deze editie heb ik het mezelf daarom makkelijk gemaakt en presenteer ik jullie niet één tooltip, maar twee (én ook nog eens twee mini-tooltips). Daarnaast roep ik op tot het negeren van een bepaalde miljardair. Veel leesplezier.
Musk-moe
Foto: Pexels / Andrea Piacquadio
Een beetje paniekerig werd men er wel van: half september kondigde miljardair Elon Musk aan te overwegen X (het voormalige Twitter) achter de betaalmuur te zetten. Gebruikers die voorrang willen krijgen in het algoritme en langere berichten willen plaatsen, moeten al langer de knip trekken. Maar als het aan Musk lag, zou straks iederéén gaan betalen voor toegang tot het platform.
Het leidde meteen tot nieuwsberichten bij allerlei media, waaronder ook op de Villamedia-website. En dat terwijl Musk er helemaal geen belang bij heeft iedereen te laten betalen voor X. Het sociale medium is sinds de overname van de miljardair zo gaan rammelen, dat een groot deel van de gebruikers die knip vermoedelijk niet zou trekken. Anders hadden ze dat inmiddels wel al gedaan. Daarnaast was Musks aankondiging eigenlijk niet meer dan een losse flodder in een gesprek. Een proefballonnetje, zoals hij er al zo veel opliet.
Maar goed, Mr. Musk had zijn aandacht weer te pakken. Net als die keer dat hij stelde dat hij X-gebruikers de mogelijkheid andere gebruikers te blokkeren wilde gaan afpakken . Dat ging niet door. En in augustus beloofde Musk de advocaatkosten te betalen voor personen die op hun werk in de problemen zijn gekomen door berichten of likes op X. Ook Musks belofte een onafhankelijke ‘raad’ op te stellen die zou beoordelen of van Twitter geweerde profielen mogen terugkomen, is nog steeds niet opgericht. En zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan.
Musk weet de media uitstekend te bespelen met zijn proefballonnetjes. Die krijgen niet alleen veel aandacht wanneer de tech-ondernemer ze oplaat, maar ook weer net zoveel wanneer Musk ze weer net zo snel lek prikt. De media lopen er gretig achteraan, terwijl voor de consument X helemaal niet zo belangrijk is. Van alle Nederlanders gebruikt slechts 7 procent X als nieuwsbron, blijkt uit de meest recente versie van het Digital News Rapport (PDF), een jaarlijks onderzoek naar het mediagebruik van consumenten. Dat percentage is lager dan bij andere sociale media, zoals Instagram, Facebook, YouTube en WhatsApp. Maar omdat journalisten ooit Twitter hebben omarmd, zijn we maar wat begaan met het lot van diens huidige reïncarnatie.
De plannetjes van Musk zouden geen nieuws moeten zijn, gezien het aantal keren dat ze geen doorgang vinden en de beperkte invloed die X heeft. Of in ieder geval pas wanneer ze ook écht uitgevoerd worden. Gelukkig ben ik niet de enige die dat vindt. Innovatiedeskundige Elger van der Wel pleitte er recentelijk in zijn nieuwsbrief ook al voor dat journalisten beter zouden moeten weten. Bij technologienieuwssite Tweakers, dat onlangs zijn 25-jarige bestaan vierde, hebben ze het ook door. Daar brengen ze nieuws over plannen rondom X pas wanneer ze écht worden uitgevoerd. Nu de rest van de journalistiek nog!
Mini-Tooltip!
Mijn Gmail-account (die ik vooral gebruik voor abonnementen op online diensten) is door de jaren heen aardig vol gelopen. Zo vol, dat er binnenkort geen mailtjes meer bijpassen. Mijn inbox pagina voor pagina leeggooien, was me teveel gedoe. Daarom heb ik onlangs in één keer mijn hele Gmail-inbox gewist. Wil je dat ook? Typ dan bovenin de zoekbalk in je inbox ‘in:inbox’, klik op het vakje waarmee je alle berichten selecteert en klik op het icoontje van de prullenbak. Alles weg (nou ja, je mails staan nog dertig dagen in je prullenbak, maar zijn daarna écht weg).
Tooltip: Je eigen voorleesstem in vijf minuten
Audio is hot in ons vak. Nadat we massaal aan de podcast gingen, zetten steeds meer media nu in op het voorlezen van artikelen. De manier waarop ze dat doen verschilt. Bij de een lezen redacteuren of stemacteurs verhalen voor, de ander laat software de geschreven tekst uitspreken. NRC combineert die twee smaken: het nieuwsmedium heeft de stemmen van een aantal redacteuren gekloond met software. Een robot leest de verhalen voor, maar met de bekende (en warmere) stem van een redacteur.
Overtuigend stemmen klonen was lange tijd moeilijk. Wás inderdaad. Want zoals dat gaat in de AI-sneltrein waar we nu in zitten, stak er eind augustus vrij plots een nieuwe tool zijn kop boven het gras uit, die het klonen van stemmen wél simpel maakt. En niet alleen simpel, maar ook echt goed. Op ElevenLabs.io/voice-lab upload je een paar minuten aan audio van je eigen stem, en voordat je tien keer met je ogen kunt knipperen is je gekloonde stem klaar. In de video hierbove laat ik je zien hoe dat werkt.
De ‘lezerskoers’ van het moment
The Big Board van NRC is als een beurskoers voor nieuwsverhalen. De webpagina (je vindt hem op nrc.nl/bigboard) laat live zien hoeveel procent van de NRC-lezers welke artikelen bekijkt. Met groene en rode pijlen wordt aangegeven of er meer of minder bezoekers naar die artikelen trekken. Nieuw is die pagina allang niet meer. De huidige versie stamt uit 2021. Maar vooralsnog zijn er weinig andere media die op soortgelijke manier – en vooral ook zo openbaar – de ‘lezerskoers van het moment’ laten zien. Toegegeven, de gemiddelde lezer heeft niet per se veel aan die informatie. Maar voor redacties die meer inzicht willen in hoe hun werk scoort en die willen kunnen bijsturen door op enig moment
Mini-Tooltip!
Heb je er geen zin in dat je berichten op X nog tot in het einde der dagen door iedereen kunnen worden teruggevonden, dan is een tool die automatisch je oude posts verwijderd geen overbodige luxe. Redact is zo’n tool (en momenteel een van de weinige die ook echt werkt). Uitproberen? Surf naar redact.dev om de tool te downloaden (voor Windows, Mac, iOS en Android).
Tooltip: Automatisch video’s vertalen met HeyGen
Dankzij de tool die ik hierboven al besprak, was ik deze maand een stuk minder tijd kwijt met het maken van mijn tooltip-video. Ik hoefde immers geen voice-over meer in te spreken en al mijn eh’s en ah’s weg te knippen. En dus was er tijd over voor een extra video. In deze video vertel ik (nou ja, mijn stemkloon voert het woord) je over een tool die automatisch video’s uit de ene taal om kan zetten in de andere taal én die ook uit zichzelf de bewegingen van je mond aanpast. Superhandig als je bijvoorbeeld journaals of bulletins ook beschikbaar wil maken voor publiek dat niet Nederlands als voertaal wil. De tool is onderdeel van HeyGen en hoe hij werkt, zie je in de video hierboven.
Ook de moeite waard:
Ruim één miljoen volgers weet NOS Stories aan zich te binden op Instagram. Hoe hebben ze dat voor elkaar gebokst? Je leest het hier
Wat doe je als redactie wél en wat niet met kunstmatige intelligentie? Nu kunstmatige intelligentie zich vaker op de redactievloer begeeft, leggen media daar ook vaker afspraken over vast in richtlijnen. Ik bekeek de AI-richtlijnen van zes partijen en zocht naar consensus
NRC is al tijden lekker bezig met nieuwsbrieven. Een deel daarvan zit sinds deze maand achter de betaalmuur
Er is een nieuwe versie van ‘plaatjesmaaksoftware’ Dall-E aanstaande en die werkt, afgaande op dit voorbeeld, wonderlijk goed samen met ChatGPT
AI gaat traditionele mediabedrijven op achterstand zetten, betoogt hoogleraar Bart Brouwers
RTL Nieuws stopt met columns en gaat inzetten op… TikTok
Het levensgeluk van jongeren holt achteruit. De hoofdverdachte? De smartphone
Dacht je origineel te zijn en kunstmatige intelligentie te gaan vragen je te helpen bij het schrijven van je volgende boek? Bol.com ligt inmiddels vol met door AI geschreven boeken
Delpher, de historische zoekmachine voor boeken, kranten en tijdschriften, heeft er in één klap 113.000 historische exemplaren van 343 tijdschrifttitels bij
Nieuwerwets probleem: Als je alle kennis van de wereld in een AI-model stopt en het gebruikt om iets nieuws te maken, wie is dan de eigenaar ervan? (En wie wordt betaald?)