Brr! Tech die je alles kan laten zeggen
Een tool die je snel interactieve foto’s laat maken, software die je alles kan laten zeggen en een app die Engelstalige artikelen aan je voorleest. Deze nieuwsbrief zit weer lekker vol. Dus waar wacht je nog op! Je tweewekelijkse shot journalistieke tech en innovatie staat voor je klaar.
Software legt je nu ook woorden in de mond
De belangrijkste kritiek die ik kreeg toen ik afgelopen maart een eigen deepfake-video liet maken, was meer dan terecht. Leuk en aardig zo’n video waarin je president Donald Trump van alles laat zeggen, maar als je stem niet op die van hem lijkt prikt iedereen zo door je nepfilmpje heen.
Maar wie slim genoeg is om video te vervalsen, krijgt dat ook met audio wel voor elkaar. Met de juiste software heb je slechts vijf seconden audio van iemand nodig om hem precies dat te laten zeggen wat je wil. Machine learning-ingenieur Corentin Jemine uit België bouwde zijn eigen software die dat kan, de Real-Time Voice Cloning Toolbox. De toolbox analyseert stempatronen van een spreker en past die toe op (Engelse) tekst die je in een tekstveld invult.
Het resultaat (te horen in de eerste seconden van deze video) is vrij overtuigend. De stemmen zijn nog wat blikkerig en houterig, maar dat komt volgens Jemine doordat hij zijn software heeft getraind met audioboeken. Zou hij de kunstmatige intelligentie achter zijn software opnieuw trainen met gewone gesprekken, dan wordt het resultaat al heel wat beter. Interpunctie ontbreekt ook nog, dus bij lange zinnen valt de software alsnog door de mand.
Wat Jemine heeft gebouwd is zowel indrukwekkend als angstaanjagend. Vooral wanneer je de toolbox zelf downloadt en uitprobeert (dat kan hier, al is het aan de praat krijgen wel enigszins voor gevorderden). De Real-Time Voice Cloning Toolbox is ook lang niet de enige software die je woorden in de mond kan leggen: onder andere Adobe en Baidu bouwden soortgelijke software.
Nu is het te hopen dat al die knappe koppen ook software gaan bouwen die de gesynthetiseerde stemmen van echte kan onderscheiden. Anders is het hek wat nepnieuws betreft helemaal van de dam.
Snel interactieve foto’s maken met ThingLink
Interactie in je verhaal houdt de lezer bij de geïnteresseerd. En je verhalen interactief maken hoeft niet eens zo moeilijk te zijn. De tool ThingLink laat je afbeeldingen of video’s verrijken met tekst, kaarten, audio, video en andere foto’s. Na afloop kun je je interactieve afbeelding of video embedden op je website (al moet je daarvoor wel een abonnement afsluiten). Hoe ThingLink werkt zie je in de video hierboven.
Luisteren, niet lezen
Lezen is uit, luisteren is in. Ook wat journalistieke artikelen betreft. Niet gek dus dat er best wat apps zijn die het geschreven woord aan je voorlezen. Voor Nederlandse artikelen is er natuurlijk Blendle Audio. En voor Engelstalige verhalen ben ik erg gecharmeerd van Curio. De app bevat artikelen uit The Guardian, Bloomberg, The Washington Post, The Financial Times en heel veel meer. Verhalen worden op een rustig tempo voorgelezen, stemmen zijn te versnellen of te vertragen en je kunt meelezen (wat in Blendle Audio niet kan). Maak je een profiel aan, dan probeert Curio verhalen af te stemmen op je interesses. Uitproberen is gratis, al betaal je daarna wel 8,49 euro per maand.
Deze artikelen zijn ook nog de moeite waard:
Pointer-journalist Jerry Vermanen bouwde een machine die alle troonredes sinds 1814 heeft doorgespit en concludeerde dat ze steeds beter leesbaar worden. Hoe Jerry die machine bouwde lees je hier
Volgens een in maart aangenomen Europese wet moet Google gaan betalen voor het verwijzen naar artikelen van uitgevers. Maar de internetreus kiest een andere weg: het gaat previews van artikelen anders weergeven
Omroep West stopt met zijn wekelijkse redactievergaderingen op Facebook, omdat ze dankzij wijzigingen in het algoritme steeds minder goed bekeken worden
LinkedIn was altijd een beetje het suffe, zakelijke neefje van de rest van socialmedialand. Maar inmiddels is het platform voor sommige media belangrijker dan Facebook
NU.nl wil kinderen aan zich binden en lanceert een zustersite voor de jongste lezers. En om tieners te bereiken zet NU.nl in op Instagram