Breng je de feiten, of kies je positie; dat iemand antwoordt, maakt hem nog geen bron en fietsen naar verhalen
Goedemorgen en welkom bij de nieuwsbrief over jouw vak. Hoe zie jij je rol? Feitenbrenger, waarheidsvinder of kies je positie en bericht je vanuit een bepaald perspectief? Lessen voor de Pers gaat onder meer daarover deze keer. En een mooie factcheck van de Leidse studenten die laat zien dat als iemand antwoordt, hij nog niet bestaat, laat staan zinnige dingen zegt. Hoogste tijd dus om verder te lezen.
Kies je als journalist positie of is het 'slechts' waarheidsvinding?
In onze rubriek Lessen voor de Pers laten we mensen aan het woord over hun ervaringen met journalisten. Deze keer Hetty Hafkamp (66), burgemeester van Bergen. Een verhaal over haar eerste ervaring met journalisten van de Leeuwarder Courant tot aan recenter het tv-programma Opstandelingen. Een discussie over de feiten, maar ook welke positie je als journalist inneemt. Eindredacteur Kees Schaap reageert onder het verhaal.
Dat iemand antwoordt, maakt hem nog geen bron
Mooie factcheck van de studenten journalistiek in Leiden. Ze controleerden of de deskundigen in dienst van het bedrijf CVster bestaan. Een relevante vraag, want de NOS, RTL Nieuws en AD laten medewerkers van het bedrijf regelmatig aan het woord. Het antwoord was minder eenvoudig te geven dan je zou denken. En natuurlijk omdat de desbetreffende deskundigen helemaal niet bestaan. Of het onderzoek waarover ze vertellen ooit is gehouden en zo ja of het betrouwbaar is, is maar zeer de vraag. De drie media hebben inmiddels hun buik vol van CVster.
Op zoek naar verhalen op het platteland
Het is een nogal stads idee: hoe zou het nieuws eruit zien als je het niet benadert vanaf een redactie in Hilversum of Amsterdam, maar vanuit de regio? Journalist Karel Smouter en fotograaf Michael Rhebergen zoeken vanuit standplaats Deventer naar onvertelde verhalen. Op de fiets. De serie vraagt natuurlijk om een antwoord: dorpsbewoners op zoek naar verhalen in de grote stad.
‘Fit met fikkie’, wandelen tegen de werkdruk
Journalistiek is een vak dat je aardig kan opslokken. Mediabedrijven zoeken manieren om de werkdruk te verlagen. Wandelen met een asielhond op de hei. Een yogales in de lunchpauze, beschrijft Jolan Douwes. Al ligt een deel van de oplossing ook bij leidinggevenden. ‘Roept een chef “Hoe moet ik dat nou weer oplossen?”, dan ga je de volgende keer geen hulp meer vragen. Heb je het wel eens te druk?
Lees ook:
NPO-ombudsman Margot Smit begint een podcast over het verhaal achter de klacht
NU.nl heeft het contract met het ANP niet verlengd
Online lessen: Zoeken naar de behoefte van je bezoeker, en daar op inspelen