Brainstormen kan best in je eentje en gaat DPG Media de tarieven nog verder verhogen?
Even een weetje. Als er een vraagteken in de kop staat, is het antwoord (bijna) altijd 'nee'. Dat geldt ook voor de vraag in de aanhef van deze nieuwsbrief 'Gaat DPG Media de tarieven nog verder verhogen?' Excuus voor de click bait. Maar nu je er toch bent, lees wel even het verhaal over de tarieven en de andere stukken in deze nieuwsbrief. Over brainstormen in je eentje en het indrukwekkende verhaal van Joost van den Broek. Goed weekeinde!
Brainstormen in je uppie. Hoe doe je dat?
Vroeger zaten we (bijna) allemaal op volle redactievloeren, maar met het stijgende aantal freelance journalisten bestaat het vak steeds meer uit eenpitters. Alleen: hoe kom je dan aan frisse nieuwe ideeën, wanneer je alleen jezelf hebt om mee te sparren? Freelancer Sara Madou ging op onderzoek uit.
Achter de dijk. Het leven van topfotograaf Joost van den Broek
Frits Baarda ging langs bij topfotograaf Joost van den Broek. Het gaat over zijn werk en hoe het hem gesloopt heeft. Van nieuwsjager in het hele land tot fotograaf van zijn achtertuin. 'Moe maar gelukkig’ vult hij de korte dagen, in samenzijn met de vogels, een egeltje, en zijn geliefde Bernadette.
Oppassen met privacy. Zembla en De Stentor gingen in de fout, oordeelt de Raad
De Raad voor de Journalistiek tikte in korte tijd twee media op de vingers: De Stentor en Zembla. In beide gevallen ging het om schending van de privacy. Zo vindt de Raad het leggen van eigen verbanden niet handig. Bijvoorbeeld tussen (oude) geruchten en nog oudere veroordelingen en betrouwbaarheid. Zembla deed dat wel, noemde de naam van betrokkene en schond zo diens privacy. De Stentor vloog uit de bocht tijdens een reportage op Lowlands. Naam en toenaam in een passage over drugsgebruik op het festival is wat de Raad betreft een stap te ver. Zonder die namen zou het stuk ook overeind blijven. Eens?
Frits van Exter geeft tips bij herpublicatie: Topless in de herhaling
In Nieuwe Revu prijkt een reportage over ‘de wanhopige jacht op de zon’. Verslaggever en fotograaf zijn op pad gestuurd om vast te leggen hoe vakantievierders in eigen land, tussen de buien door, een kleurtje proberen te krijgen. Verschillende foto's van onder andere topless vrouwen staan in een editie uit 2019, maar de foto's dateren uit 1984. Revu blikt terug op een oude publicatie. Een van de vrouwen vindt het maar niets dat ze weer topless in Revu staat met als bonus haar naam, woonplaats en werkgever. Frits van Exter licht toe hoe de Raad voor de Journalistiek daarmee omging.
DPG Media: tarief 10% omhoog maar niet 50%
DPG Media heeft het basistarief voor de freelancers bij de dagbladen verhoogd met 10 procent tot 14,5 cent per woord. Dat besluit zat al een tijdje in de pijplijn bezweert directeur Bart Verkade en heeft niets te maken met de uitspraak van de kantonrechter dat het tarief van twee freelancers werkzaam voor DPG Media maar liefst 50 procent omhoog moet. Om misverstanden te voorkomen (dat de uitgever het eens is met het vonnis) gaat DPG Media in beroep tegen dat oordeel. Dat levert dan wel weer een nieuw misverstand op. Hoger beroep is helemaal niet mogelijk tegen een vonnis van de kantonrechter waarbij het betwiste bedrag onder de 1750 euro blijft. Toch probeert DPG Media het. Maar goed, het eerste misverstand is weggenomen: DPG Media is niet van plan het basistarief met nog eens 40 procent te verhogen. Het tweede misverstand zal weldra worden weggenomen als het gerechtshof besluit dat hoger beroep niet mogelijk is. Verwacht althans de advocaat van de gedaagde freelancers Britt van Uem en Ruud Rogier. Dan is het aan andere freelancers om te proberen bij de kantonrechter eenzelfde vonnis op te halen als Van Uem en Rogier. Wordt vervolgd, heet dat dan zo mooi.
En nu we er toch zijn, graag je aandacht voor deze stukken:
Recensie: ‘Nieuws compleet negeren is arrogant en elitair en niet iets wat het propageren waard is’
Anne ter Rele: ‘Er zit bijna altijd nog een verhaal achter het verhaal’