Bij het afscheid van een hoofdredacteur; de overeenkomst tussen de NPO en de EU; ook freelance is online geld te verdienen
Goedemorgen, welkom bij de nieuwsbrief over jouw loopbaan. Waarin je leest hoe Philippe Remarque zijn nalatenschap veilig stelt, Steeds meer mensen steeds minder moeite hebben om te betalen voor online journalistiek en hoe Sandra Minten naast juf nu ook documentair fotograaf is. En een begin van een antwoord op de vraag: waarom heeft de NPO zo weinig vrienden in Den Haag? Geniet van de zon en kijk vooral ook even bij de vacatures en de opdrachten onderin deze nieuwsbrief.
Bij het afscheid van een hoofdredacteur
De Volkskrant nam deze week uitgebreid afscheid van hoofdredacteur Philippe Remarque. Een groot interview in de krant en natuurlijk zijn laatste column vandaag. Zijn sporen bij de krant worden uitgewist, schrijft hij. Toch heeft Remarque veel aandacht besteed aan zijn testament. De nieuwe hoofdredactie bestaat uit vijf mensen met wie hij jaren heeft samengewerkt. Die zullen het schip niet fors van koers laten veranderen. En willen ze dat wel, dan vinden ze vast de nieuwe uitgever van de Volkskrant tegenover zich: Philippe Remarque. Maar laten we niet zuur doen, want de Volkskrant staat er prima voor. Dat is mede zijn verdienste. Daarom twee linkjes naar eerder verhalen met Remarque. Toen hij begon als hoofdredacteur en toen hij nog net niet weg was als hoofdredacteur. In beide gevallen lees je ook hoe Peter Vandermeersch in de wedstrijd zat. En het eerste linkje is alleen al leuk vanwege de foto van negen jaar geleden.
Steeds meer mensen hebben steeds minder moeite te betalen voor online journalistiek
Er is inmiddels een belangrijke hoge muur omgevallen; steeds meer mensen hebben er steeds minder moeite mee om voor goede, online verhalen te betalen, schrijft Chris Klomp op Villamedia. 'Ik merkte dat zelf vijf jaar geleden toen ik het twitteraccount @realtwitcourt (live rechtszaken, open tegen betaling) begon. Dat verdienmodel draait nog steeds. En ik merk het nu opnieuw door te kiezen voor een donatiemodel'. Lees zijn verhaal met tips en ervaringen hier.
Waarom heeft de NPO zo weinig vrienden in Den Haag?
Minister Arie Slob van Media schreef een visiebrief over de NPO waar werkelijk niemand in Hilversum blij mee is. Waren ze eerder dit jaar hopeloos verdeeld in hun adviezen naar de minister wat zijn visie moest zijn, nu ze zijn meer dan eensgezind in het afwijzen van zijn ideeën. Dat heeft Slob dan weer wel bereikt. Zo negeert Slob volledig de positie van programmamakers en verkoopt hij een bezuiniging op de NPO als een verhoging van de rijksbijdrage. EO-directeur Arjen Lock stelde donderdag tijdens een NVJ-debat over de visiebrief de kernvraag: waar heeft de NPO dat negatieve sentiment in Den Haag aan te danken en hoe kan dat worden omgedraaid? Tekenend was dat D66-Kamerlid Joost Sneller de enige politicus was die de moeite had genomen naar Hilversum te komen voor het debat. Zijn antwoord op de vraag geeft weinig hoop. Hij ziet aan de rechterkant van het politieke spectrum alleen maar partijen die de NPO nog verder willen afbreken en aan de linkerkant partijen die het weinig uitmaakt wat er gebeurt. De NPO heeft een beetje hetzelfde imago als de EU. We hebben er dagelijks plezier van, de voordelen zijn onmiskenbaar, we kunnen en willen niet zonder, maar we rekenen de NPO net als de EU af op de zogenaamde excessen: het salaris van Matthijs van Nieuwkerk en de overdaad aan reisprogramma's. Een leuke klus voor een adviesbureau om daar een succesvol lobbytraject voor op te zetten.
Fotograaf Sandra Minten kruipt onder de huid van mensen
Waterpoloster, moeder, schooljuf en nu dan ook documentair fotograaf. Sandra Minten gaf haar leven een wending. Haar fotografie is een zoektocht, naar de jeugd van haar vader en die van zichzelf. Collega Frits Baarda zocht haar op en sprak met Sandra over haar loopbaan. Ze kon het niet bevroeden, maar behalve moeder van drie kinderen en leerkracht op een basisschool is ze nu ook documentair fotograaf.
Deze loopbaan van deze journalisten is in beweging
Marjan Enzlin verlaat het NVJ-bestuur
Hoge prijs Oost-Timor voor twee Nederlandse journalisten
Maurice Geluk chef onderzoek Vers Beton
Kustaw Bessems wordt weer verslaggever
Piet de Blaauw verlaat omroep en wordt freelancer
Hille van der Kaa stopt als hoofdredacteur BN De Stem
Er zijn mooie banen beschikbaar voor journalisten
Op Villamedia vacatures staan altijd tientallen banen. Dus waag die stap en reageer. Ik licht er een paar vacatures voor je uit:
Redacteur/verslaggever Tros Radar
Bureauredacteur nieuws Omroep Flevoland
Of zoek je een freelance opdracht?
Ben je freelancer en kun je nog wel een klus gebruiken? Kijk dan eens op Villamedia Opdrachten, gratis voor NVJ-leden en 14,95 euro per maand voor anderen. Dit zijn een paar van de tientallen opdrachten die nu open staan:
Dan nog even dit. Journalist Bette Dam schreef voor Villamedia een essay over hoe zorgvuldig journalisten hun werk moeten doen en er onder meer veel moeite in moeten steken ook in moeilijke situaties hoor- en wederhoor toe te passen. Ze noemde werk van haar collega Bart Nijpels als voorbeeld hoe het niet moet. Nijpels reageert en vindt dat Dam niet alleen ongelijk heeft maar ook haar eigen uitgangspunten verloochent. Een discussie op het scherpst van de snede.