Bestaat er zoiets als journalistiek op bestelling, wie wordt Journalist van het Jaar en bijzondere verhalen van Jitske Schols, Ruud Rogier en Britt van Uem
Welkom bij de nieuwsbrief over jouw vak. Met op een paar vragen antwoord, maar eerlijk is eerlijk, ook een paar verhalen waarbij dat niet zo duidelijk is. Lars Gierveld en Jochem Pinxteren zoeken bijvoorbeeld de grens op van wat je nog journalistiek mag noemen en we verklappen nog niet wie Journalist van het Jaar 2019 wordt (maar wel maandag). Wel weer antwoord op de vraag hoe het gaat met Britt van Uem en Ruud Rogier die van de rechter een hoger tarief kregen voor hun freelance journalistieke werk. En in één moeite door of jij nu ook een hoger tarief kunt uitonderhandelen bij jouw opdrachtgever. Maar we beginnen met fotograaf Jitske Schols.
Mooie portretten. Meestal zonder een lach
Jitske Schols (50) wist 44 jaar lang niet wat fotografie inhield, ze was er niet mee bezig. ‘Nooit aan gedacht. Geen flits: dat lijkt me nou leuk’, lacht ze. ‘Fotografie kwam pas toen ik fotograaf werd, nog maar kort geleden.’ Haar vriend Jeroen de Jager, radioverslaggever, zette haar op het spoor. Hij woonde in Amsterdam-Noord, zij in Amsterdam Oud-Sloten. Toen ze haar huis verkocht om bij hem in te trekken, adviseerde hij haar een cadeau te kopen, om het moment te markeren. Ze kon niets verzinnen. ‘Jeroen zei: waarom geen camera? Hij had me vaak met mijn telefoontje foto’s zien maken’, vertelt Schols. ‘Wat een leuk idee, dacht ik, en ben meteen naar de Mediamarkt gegaan om een spiegelreflexcamera te kopen.’ Frits Baarda vroeg haar nog meer. Je leest het hier.
En de winnaar is...
Zet het aub even in je agenda: maandag aanstaande rond tien uur 's ochtends. In het radioprogramma Spraakmakers maken we dan bekend wie zich een jaar lang Journalist van het Jaar 2019 mag noemen. De jury is unaniem en lovend. Hopelijk ben jij het eens met onze keuze, die we natuurlijk ook via onze eigen site bekend maken.
Britt van Uem en Ruud Rogier over wat een rechtszaak tegen je opdrachtgever kan losmaken
De rechter kende Britt van Uem en Ruud Rogier een hoger tarief toe voor hun verhalen en foto’s. Weken later is Rogier nog in een overwinningsroes. Van Uem is vooral opgelucht, maar zeker niet blij. Twee journalisten, twee verhalen, één les: bezint eer gij begint. Aan het einde kan je een overwinning wachten, maar soms voelt dat als een Pyrrusoverwinning.
Hoe zit het nu met mijn tarief? Kan dat ook omhoog?
Kan jouw tarief nu ook omhoog omdat de rechter Britt van Uem en Ruud Rogier 50 procent meer toekende? Een beetje van ja en best veel van nee. De rechter deed namelijk alleen in deze twee specifieke kwesties uitspraak en op zijn motivering valt nog wel wat af te dingen. Maar één ding is zeker, hij voelde aan zijn theewater dat het betaalde tarief te laag was. Lees dit stuk en bepaal zelf of je nog eens in gesprek gaat met je opdrachtgever.
Nieuwsuur heeft er een internetdier bij
Op papier gaat Merlijn Ensing (1988) als chef online bij Nieuwsuur precies dat doen dat je zou verwachten: het bekende tv-programma vertalen naar online. Maar wat hij écht hoopt te doen is de redactie van Nieuwsuur infecteren met zijn liefde voor internet. ‘Al noem ik het vaak indoctrineren’, vertelt hij aan Nick Kivits.
Onafhankelijke journalistiek betaald door het onderwerp?
Kun je je door een commercieel bedrijf laten betalen voor journalistiek? En hoe onafhankelijk ben je dan nog? Dat vroegen Lars Gierveld en Jochem Pinxteren zich af toen ze werden benaderd door Nestlé Nederland. De multinational zocht aandacht voor hun duurzaamheidsprogramma. Het duo ging met Nestlé in zee. Maar niet zomaar.
De loopbaan van deze journalisten is in beweging
Misdaadjournalist Thijs Zeeman stapt over naar RTL
Eva de Vos nieuwe voorzitter van Zilveren Camera
Paula van Hout eindredacteur bij Omroep Helmond
Maaike Homan plaatsvervangend chef bij RTL Z
Jeroen Mirck stopt bij MarketingTribune na ‘knellende dubbelrol’
Er zijn mooie banen beschikbaar voor journalisten
Op Villamedia vacatures staan altijd tientallen banen. Dus waag die stap en reageer. Ik licht er een paar vacatures voor je uit:
Kinderen voor Kinderen heeft een online redacteur nodig
Redacteur Radio Stax & Toine / Radar
allround-redacteur bij WOS in ’s-Gravenzande
Of zoek je een freelance opdracht?
Ben je freelancer en kun je nog wel een klus gebruiken? Kijk dan eens op Villamedia Opdrachten, gratis voor NVJ-leden en 14,95 euro per maand voor anderen. Dit zijn een paar van de tientallen opdrachten die nu open staan:
Journalist voor vaktijdschriften
Meerdere journalisten voor een nieuwsdienst
Nu we er toch zijn...
Deze artikelen zou je ook nog even moeten lezen:
Coen Verbraak vindt verwijt Federatie Indische Nederlanders ‘onzinnig’