Beeld vinden op Google Images? Deze nieuwsbrief leert je een snelle hack
Het staat op video dus het is waar? Echt niet! Met de opkomst van deepfakes is ook video niet meer te vertrouwen. Gelukkig werken wetenschappers aan oplossingen. Verder in deze nieuwsbrief: een nieuwe breakingnews-tool voor bedrijven en een hack voor Google Afbeeldingen.
Zelfs videobeelden zijn niet te vertrouwen
“We are entering an era in which our enemies can make it look like anyone is saying anything at any point in time.” Zo waarschuwde de voormalige Amerikaanse president Barack Obama in april in een online video voor deepfakes. Dat zijn hyper overtuigende video's waarin een persoon via trucage woorden in de mond gelegd krijgt. Een lollige plotwending: de video van Obama – een product van BuzzFeed – was zélf een deepfake.
Dankzij ontwikkelingen op het vlak van kunstmatige intelligentie wordt het maken van deepfakes makkelijker en het resultaat overtuigender. De afdeling Media Forensics van het Amerikaanse Defense Advances Research Projects Agency (DARPA) vroeg wetenschappers van de Universiteit van Albany daarom om een oplossing. Hun conclusie: hoofdrolspelers in deepfakes knipperen amper met hun ogen, dus daar zijn deepfakes aan te herkennen.
De wetenschappers plaatsten wel een kanttekening: door het algoritme achter een deepfake ook foto's te voeren waarop iemand met zijn ogen knippert, kan een deepfake alsnog ongemerkt door een detectietool glippen.
Een andere deepfake die niet aan de 'knipperregel' voldoet, is die van wetenschappers van (onder andere) de Stanford Universiteit. De knappe koppen bouwden software – Face2Face – die realtime gezichtsbewegingen van acteurs naar de gezichten van de Amerikaanse president Donald Trump en andere wereldleiders kon kopiëren.
Die video's lijken van Stanford angstvallig echt en kunnen in theorie het verspreiden van nepnieuws een nog groter probleem maken dan het al is. Om te spreken met de woorden van 'Barack Obama' in de BuzzFeed-video: “Moving forward, we need to be more vigilant in what we trust from the internet”.
Een snelle hack voor Google Afbeeldingen
Stockbeelden zoeken en downloaden via Google is sinds februari een stukje lastiger geworden. Na een ruzie met Getty Images besloot de internetreus namelijk zijn knop 'Afbeelding weergeven' te verwijderen. Met die knop was het mogelijk direct naar de bron van een afbeelding te navigeren. Getty stelde dat via de knop veel foto's van het fotobureau gestolen werden. Dat hoort natuurlijk niet, maar ook internetters die de knop gebruikten om snel Creative Commons-beelden te downloaden werden er de dupe van. In de video hierboven laat ik je zien hoe je die handige knop terug krijgt (en hoe je op de juiste manier Creative Commons-beeld zoekt in Google).
Slecht nieuws moet snel zijn
Wanneer er een gebeurtenis plaatsvindt die invloed heeft op je bedrijf, dan wil je dat toch zo snel mogelijk weten? Met dat idee startten Amerikaanse ondernemers het bedrijf Factal.
De dienst laat gebruikers op een online portal aangeven welke onderwerpen ze interessant vinden en stuurt bij een gebeurtenis een bericht over de gebeurtenis - inclusief de locatie - naar de ondernemer. Zo kan deze snel en adequaat reageren op een plotse natuurramp of een dip in de beurs.
Factal – dat werd bedacht door de oprichters van het ter ziele gegane Breaking News – scant social media en andere openbare databronnen in 26 talen, om zo belangrijke gebeurtenissen in een vroeg stadium te ontdekken. Nieuws gevonden? Dan checkt een team van redacteuren de feiten voordat een bericht de wijde wereld in gaat.
Deze artikelen vielen me onlangs ook nog op:
Waar de meeste media hun aantal bezoekers via Facebook het afgelopen jaar zagen teruglopen, zag NU.nl juist een stijging. Chef social Colin van Hoek vertelde me zijn online lessen
Een lijstje inspirerende voorbeelden: dit zijn de genomineerden voor de Online Journalism Awards in de Verenigde Staten
Het gaat goed met de online media: samen bereiken ze twee op de drie Nederlanders
Niet Facebook en Google moeten hun inhoud filteren maar wij, betoogde Peter Olsthoorn vorige week in NRC
Terugkijktip: Internetpionier Marleen Stikker was twee weken geleden bij Zomergasten en zei daar drie uur lang hele slimme dingen over het internet en hoe we dat gebruiken
Schreef ik twee weken terug nog over een tool die automatisch de juiste video's bij een artikel zoekt, blijkt dat Getty Images iets soortgelijks voor foto's heeft gemaakt. De tool Panels 'leest' een tekst en kiest automatisch het beste beeld erbij
Hoe kun je innoveren met nieuwsbrieven? Elisabeth Goodridge, hoofd nieuwsbrieven bij de New York Times, legt het uit
Op 3 september reikt BNR voor de eerste keer de Dutch Podcast Awards uit. Stemmen? Dat kan hier