Automatisch oude tweets verwijderen doe je zo!
Je ziet ze niet altijd terug in de praktijk, maar de NPO werkt aan hele toffe innovatieve projecten. Wat voor projecten dat zijn lees je in deze nieuwsbrief. Daarnaast vind je in deze nieuwsbrief ook een tool die automatisch oude tweets, likes en retweets verwijdert én een app die live gesprekken vertaalt. Veel leesplezier én veel gezondheid gewenst in deze rare tijden.
Probeersels van de publieke omroep
Innoveren betekent iets nieuws proberen, vaak (maar niet altijd) met behulp van techniek. Bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zijn ze daar druk mee bezig. Sinds mei 2019 werken omroepen, start-ups en de NPO zelf binnen het project NPO Innovatie actief samen aan zulke probeersels. En daar komen mooie dingen uit voort.
Een van de meest sprekende voorbeelden is +Eddie, een software-robot van KRO-NCRV die in staat moet zijn automatisch montages te maken die gerangschikt zijn naar onderwerp. +Eddie spit het archief van Brandpunt door met behulp van technieken die beelden en objecten herkennen en die spraak omzetten in tekst.
De innovatieve projecten van de NPO zetten niet alleen in op kunstmatige intelligentie (zoals +Eddie), maar ook op spraaksystemen, immersiviteit (onderdompeljournalistiek dus), interactieve video en nieuwe platformen. Zo onderzoekt de NTR of items uit Het Klokhuis aan kunnen slaan op het sociale netwerk TikTok en kijkt de EO of een thema als huiselijk geweld goed over is te brengen met behulp van augmented reality.
KRO-NCRV bouwde een game voor smart speakers (Ben jij de Slimste?), die twee spelers het tegen elkaar laat opnemen in een spin-off van het tv-programma De Slimste Mens. De VPRO onderzocht op zijn beurt het effect dat hybride taal – taal die is doorspekt met emoji’s, gifjes en foto’s – heeft op storytelling via WhatsApp.
Of die probeersels uiteindelijk het daglicht zien in de vorm van een daadwerkelijk product is nog de vraag. Maar wie nooit wat nieuws probeert blijft vooral hangen in het oude. NPO Innovatie biedt vooralsnog genoeg interessante projecten om de komende periode eens in te grasduinen. En om je door te laten inspireren.
Oude tweets verwijderen met Semiphemeral
Berichten die je op Twitter plaatst, blijven tot het einde der tijden bestaan. Behalve als je ze tussentijds opruimt, bijvoorbeeld omdat je geen zin hebt dat andere gebruikers tijdens een discussie oude koeien uit de sloot gaan halen. Gelukkig hoeft dat niet handmatig. Een van de tools waarmee je je tijdlijn opschoont is de webapp Semiphemeral, die RTL Nieuws-journalist Daniël Verlaan onlangs tipte (bekijk vooral Daniëls overzicht van zijn favoriete tools). Semiphemeral laat je zelf instellen wat er wel en niet wordt bewaard en gooit naast oude tweets ook likes en retweets weg. Ook fijn: de tool is helemaal gratis.
Een tolk in je broekzak
Google heeft door de jaren heen heel wat audio van pratende mensen verzameld. En daar kun je leuke dingen mee doen. Een van die leuke dingen zit als functie ‘verstopt’ in Google’s persoonlijke spraakbutler Assistant. Die is namelijk uitgerust met een tolk die gesprekken live voor je vertaalt. De tolk werkt twee kanten op, kent 44 talen en spreekt vertaalde vragen en antwoorden direct uit. Hem tevoorschijn laten komen is simpel. Start Google Assistant en spreek de opdracht ‘Wees mijn Poolse tolk’ in (een andere taal kiezen kan natuurlijk ook). Hele interviews ermee houden is wellicht wat teveel gevraagd. Maar voor korte gesprekken werkt het uitstekend.
Deze artikelen zijn ook nog de moeit waard:
Geef een man een vis en hij heeft eten voor één dag. Leer een man vissen en hij heeft eten voor de rest van zijn leven. Als online manager past Martyn de Jong dat bij Men’s Health. Hij vertelt erover in Online Lessen
De tool Krisp (die ik eerder besprak) filtert ruis weg tijdens telefonische vergaderingen. Tof idee, dachten ze bij Microsoft. Het bedrijf doet bij chatprogramma Teams nu hetzelfde
Tip: de nieuwsbrief van Nieuwscheckers. Iedere week een mooi overzicht van kapot gecheckt nepnieuws
Over nepnieuws gesproken: Pro Privacy heeft een tool gebouwd die checkt of sites nepnieuws over het coronavirus verspreiden. Linkje plakken en direct resultaat
Hoe neem je in tijden van corona een podcast op? Podcastnetwerk.nl zette diverse opties op een rijtje
Blendle heeft iets nieuws wat niet nieuw is: de digitale kiosk laat gebruikers weer betalen voor artikelen. Maar wel op een net wat andere manier dan voorheen
Slimme camera’s zijn in staat gezichten van mensen te herkennen. Gebeurt dat in Nederland al? Laurens Verhagen en Niels Waarlo van de Volkskrant zochten het uit