Audio delen op sociale media en een chatbot die je werk beter maakt
Audio is op sociale media een ondergeschoven kindje omdat je het niet makkelijk kunt delen. In deze nieuwsbrief leer je hoe je dat wél doet. Verder lees je over een chatbot die journalistieke verhalen beter maakt en de mogelijkheden die ‘journalistiek als dienst’ biedt.
Wat journalistiek van software kan leren
In de IT-wereld is het steeds normaler om geen software meer te kopen. In plaats daarvan betalen bedrijf voor online toegang tot de programma’s die ze nodig hebben. De maker zorgt ervoor dat zijn klant altijd toegang heeft tot de laatste versie, en die klant betaalt daar maand in maand uit een vast bedrag voor.
Software as a Service wordt dat genoemd. Of SaaS in het kort. En een vergelijkbaar model zou ook in de journalistiek kunnen werken. Nu is nieuws natuurlijk altijd al een dienst. Maar in tijden waarin desinformatie op sociale media hoogtij viert, zijn échte feiten geld waard. Zeker voor organisaties die daar in hoge mate van afhankelijk zijn.
Denk bijvoorbeeld aan nutsbedrijven die in het geval van een op handen zijnde milieuramp snel moeten schakelen. Of aan transportbedrijven die bij calamiteiten moeten beslissen of ze hun routes verleggen of niet. Op maat gesneden en door ervaren journalisten gecheckte informatie ontvangen op het moment dat het nieuws plaatsvindt is voor hen heel waardevol.
In de Verenigde Staten bestaan bedrijven die zulke diensten aanbieden al een tijd. Het afgelopen oktober gelanceerde Factal gebruikt trendtech als big data, machine learning en kunstmatige intelligentie om nieuws te ontdekken, bronnen te vinden en locaties van gebeurtenissen te checken. En sluist die informatie door naar klanten die er iets aan hebben.
Maar wat Factal doet is slechts één voorbeeld van hoe Journalism as a Service kan werken. Wat te denken van een door kunstmatige intelligentie gedreven dienst die automatisch de opinies van belangrijke denkers over een actueel onderwerp op een rijtje zet? Of een kalender-app die op basis van gebruikersdata de voor klanten belangrijkste nieuwsevenementen van de komende week op een rij zet? Verdienmodellen galore.
Zo maak je audio aantrekkelijk voor social
Audio is op sociale media vaak een ondergeschoven kindje. Terwijl je een klein stukje audio prima kunt inzetten om luisteraars lekker te maken voor je podcast of audioboek. In deze video laat ik je Headliner zien. Dat is een tool zien waarmee je in no-time een audiogram maakt: een audiofragment dat geschikt is om te delen op sociale media als Twitter, Facebook en Instagram.
Deze chatbot vertelt je wat er beter kan
“Het ziet ernaar uit dat tweehonderd mensen je artikelen hebben aangeklikt. Maar niemand leest het uit. Misschien moet je de tekst wat meer opknippen, of tekst meer afwisselen met beeld.” Met deze en vergelijkbare tips probeert de chatbot POST journalisten te helpen hun artikelen beter te maken. Het softwarerobotje haalt informatie over je bezoekersstatistieken uit Google Analytics, interpreteert die en stuurt je tips via de zakelijke chatdienst Slack. Gratis proberen doe je hier.
Deze artikelen zijn ook nog de moeite waard:
Journalisten die niet kunnen rekenen zijn makkelijk te misleiden. Om dat te voorkomen spijkeren collega’s Winny de Jong en Lars Boogaard je rekenkennis bij met de website Als het ongeveer maar klopt
Het Algemeen Dagblad wil naast een krant ook een digitale zender worden. De Ochtend Show to go is een eerste stap in die richting
Lineaire televisie voelde de hete adem van on-demanddiensten al langer in de nek. Maar het aantal kijkminuten van die laatste is nu voor het eerst ook daadwerkelijk hoger dan van de gewone televisie
Deepfakes zijn inmiddels zo overtuigend dat ze menig mens kunnen foppen. Gelukkig bouweden wetenschappers van het Amerikaanse USC Information Sciences Institute software die deepfakes kan herkennen