Anneke Verbraeken over een intense zoektocht; Frits van Exter over bronbescherming en Henk Blanken over de dood
Het luistert nauw in de journalistiek. Zowel wat je werkwijze betreft als hoe je het opschrijft. In deze nieuwsbrief twee voorbeelden hoe dat net mis ging. En denk jij wel eens na over de laatste vraag? Jules Vischjager wel: een interview met hem dat begint met de laatste vraag. Welkom bij de nieuwsbrief over jouw vak.
Een zoektocht naar de waarheid die niet meeviel
Freelance onderzoeksjournalist Anneke Verbraeken wilde weten of De Correspondent goed zijn werk had gedaan. Want het kon toch niet kloppen dat Free Press Unlimited censuur pleegde bij haar radiostation Radio Tamazuj. Nou dat klopte wel, maar de zoektocht leerde haar ook veel over de journalistieke aanpak van De Correspondent. Lees haar verslag hier.
Frits van Exter over de vraag of bronbescherming ook tot iets verplicht
Woensdag was er een feestje ter ere van de Wet op de bronbescherming. Dus trok Frits van Exter richting Den Haag. Hoe mooi is dat nieuwe recht? Hebben journalisten er iets aan? Frits is nog niet overtuigd dat de overheid zo maar iets geeft. Ze wil er vast iets voor terug... Lees zijn column hier.
De Pegel gaat langs bij Nick Kivits: ‘Ik heb het geluk dat ik heel snel kan tikken’
Hoe creëer je ruimte voor journalistiek die je écht belangrijk vindt? Om daarachter te komen, spreken freelancers Sjoerd Arends en Erwin van ’t Hof met vakgenoten. Dit keer met schrijvend journalist Nick Kivits. ‘Een van mijn speerpunten is: “move the product”.’ Lees het stuk hier en voor de liefhebbers van de serie De Pegel is er ook weer een podcast.
Koster & Vrienden op bijeenkomst over euthanasie: Dood op krediet
Mark Koster houdt ook van feestjes en gaat er voor Villamedia graag naar toe. Deze keer trof hij collega's die de dood op de agenda hadden gezet. Hoe een zwaar onderwerp toch tot een leuke avond kan leiden....
Julius Vischjager, 81 jaar oud, maar nog niet der dagen zat
Zonder overdrijving een fenomeen: Julius Vischjager, hoofdredacteur van The Daily Invisible. Inmiddels 81. Maurits Schmidt ging bij hem langs om eens goed door te vragen over die laatste vraag die hij jarenlang mocht stellen tijdens de persconferentie van de minister-president. Eerste vraag: wat moet de laatste vraag zijn?
Het NOS-verhaal over Soros vloog een beetje uit de bocht
Tot irritatie van dagbladuitgevers publiceert de NOS steeds vaker achtergrondverhalen. Misschien als reactie op uitgevers die meer aan video doen of misschien wel omdat de verhalen goed worden gelezen. Nu is de NOS bedreven in televisie maken, bij de lange verhalen _ een soort krantje spelen _ gaat soms een beetje mis. En dan komt er natuurlijk kritiek. Hoofdredacteur Marcel Gelauff op de radio: 'We hadden het anders moeten doen. Dit was gewoon niet goed'. Lees hier over de uitglijder.