Altijd 'aan staan' is super ongezond en pas op wat je allemaal tegen je baas zegt
Goedemorgen, welkom bij deze nieuwsbrief over je loopbaan met een paar serieuze adviezen. Allereerst over het cliché 'journalist ben je 24 uur'. Als je dat te letterlijk neemt, betaal je ooit de prijs. En wat te denken van een arbeidsconflict. Als je liegt tegen je werkgever is een 'verstoorde arbeidsrelatie' zo geboren en rechters rekenen je die leugentjes zwaar aan. Maar we beginnen met Guus Dubbelman, een fotograaf die al bijna 40 jaar altijd aan staat. Het kan dus wel..
Guus Dubbelman, de witte fotograaf met het zwarte hart
Veertig jaar lang werkt hij zich al een slag in de rondte, sinds 1983 voornamelijk in opdracht van de Volkskrant. Als een verkeerd afgestelde kruisraket trekt Guus Dubbelman door het leven. Zijn foto’s laten een fascinerend spoor na. Als witte man trekt hij zich sociale ongelijkheid aan, vooral in zwarte culturen. ‘Het gaat allemaal over onrecht, dat is de basis.'
Dat 'altijd aan staan', daar ga je nog eens spijt van krijgen
Nieuws gaat altijd door, en dus journalisten ook. Hoe is het om altijd ‘aan’ te staan? En waar zit de uit-knop als je ’m nodig hebt? Carla Joosten (Elsevier Weekblad), Joost Bakker (Op1/WNL) en freelancer Karen Sitalsing vertellen hoe dat bij hen werkt. Deskundigen vinden het doodeng. Wie altijd aan staat, betaalt een keer de prijs.
Gelukkig is er hoop voor wie moeite heeft met 'nee zeggen'
Coach Jolan Douwes volgde een webinar vitaliteitstraining. Ik wilde dat tweede woord even opzoeken, maar gelukkig legt Jolan het goed uit. De training, via The Freelance Journalism Assembly, raadt ze aan. Vooral omdat de praktijkvoorbeelden herkenbaar zijn en het nergens gaat zweven. Ook iets voor jou?
Liegen tegen de baas kan je je baan kosten
Het vonnis van de kantonrechter in de ontslagzaak van de Volkskrant tegen recensent Arjan Peters leest als een handleiding wat je vooral niet moet doen als je je baan wilt houden. Als de krant wil dat je geen contact hebt met de auteurs van wie je de boeken recenseert, doe dat dan ook niet. Als je er vervolgens over liegt tegenover de hoofdredactie, maakt dat de boel alleen maar erger. Zeker als twee onderzoeken laten zien dat er over de feiten geen twijfel bestaat. De rechter stemde in met het ontslag. Niet eens zozeer vanwege het contact opnemen met de auteurs, maar wel in combinatie met het liegen erover. Wel zuur na 28 jaar recenseren. De advocaat van Peters ziet nog mogelijkheden voor een hoger beroep. Op een terugkeer hoeft de recensent echter niet meer te rekenen, is mijn inschatting. Een zo verstoorde relatie is met geen enkel vonnis te lijmen.
Toen brak corona uit. Wat doe je dan met je stage?
Hoe doe je achter de computer praktijkervaring op? En is het nog mogelijk om in deze tijd een stageplek te bemachtigen? Hogescholen, stagiairs en redacties improviseren zich een weg door de coronacrisis heen. Alexandra van de Pol maakte een rondgang langs de scholen, studenten en redacties.
Zij hebben ander werk..
Anouk Boone nieuwe Italië-correspondent RTL Nieuws
Hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck vertrekt bij Quote
Marcel Molle weg bij Zilveren Camera
Petra Vethman van JAN Magazine naar ANWB
Natalie Righton gestopt als presentator van Buitenhof
Sara van Gorp chef ADR magazine
En zij vielen in de prijzen..
De winnaars van de Loep 2019 zijn bekend
Fotograaf Rineke Dijkstra wint Johannes Vermeer Prijs
Elma Drayer schrijft beste politieke boek van 2020
Ereprijs Journalist voor de Vrede 2020 naar Carolien Roelants