AI gaat je werk niet overnemen - journalisten die weten hoe AI werkt wél
Save the date
In de laatste nieuwsbrief voor ik er even tussenuit ga, allereerst leuk nieuws: op 14 oktober organiseer ik met de NVJ de conferentie Journ-AI 2024. Op het programma onder meer de AI Bullshitbingo van SETUP, speeddaten met AI-experts, een stappenplan dat je helpt bepalen of je een tool nu wel of niet moet inzetten en AI-successen en -uitglijders. NVJ-leden kunnen zich na de zomer als eerste aanmelden. (Lid worden kan hier, voor studenten al voor 3,50 per maand). Hou onze kanalen in de gaten voor meer informatie.
Hackers op de loer
De anonieme hackersgroep Nullbulge maakte deze week meer dan een terrabyte aan geheime informatie van Disney buit, afkomstig van 10.000 Slack-kanalen van het bedrijf. De hackers komen naar eigen zeggen op voor de rechten van mensen in de creatieve industrie in een tijd dat ze ondergesneeuwd dreigen te raken door generatieve AI. De informatie, die volgens de hackersgroep verkregen werd via een medewerker, bestaat onder meer uit inloggegevens, interne communicatie en details over nog niet aangekondigde nieuwe Disney-projecten.
IQ-test voor AI
Hoe lang duurt het nog voor AI-systemen slimmer worden dan mensen? Hoe lang nog voordat Artificial General Intelligence (AGI) de kop op steekt? Vooralsnog zijn we daar in elk geval niet. ChatGPT mag dan intelligent lijken, maar het herhalen van woorden van anderen is iets anders dan zelfstandig en correct redeneren.
OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, presenteerde onlangs een nieuwe manier om de intelligentie van modellen te bepalen op basis van vijf niveaus. ChatGPT zit op niveau 1.
Level 1: Chatbots
Level 2: Reasoners - human level problem solving
Level 3: Agents - systems that can take action
Level 4: Innovators - AI that can aid in invention
Level 5: Organizations - AI that can do the work of an organization
Het bedrijf achter ChatGPT kondigde deze week project Strawberry aan, dat in staat moet zijn om te redeneren als een PhD’er op specifieke taken en daarmee level 2 zou bereiken. Strawberry laat nog één tot anderhalf jaar op zich wachten, aldus OpenAI. Echte AGI, zoals gedefinieerd door het bedrijf zelf, lijkt nog een eind weg.
Dat geldt overigens niet alleen voor OpenAI. In 2019 lanceerde Francois Chollet een benchmark om intelligentie van modellen te meten: Abstraction and Reasoning Corpus (ARC). Dit jaar werd daar een prijs aan verbonden. Wie 85% scoort op de test, gaat er vandoor met de miljoen dollar. Vooralsnog komen de modellen niet verder dan 35%, terwijl mensen gemakkelijk 80% van de visuele puzzels oplossen. Die zijn zelfs voor kinderen simpel (zie afbeelding), maar blijken voor AI vaak nog een grote uitdaging. De reden: het model moet redeneren, niet simpelweg een trucje herhalen. Skill is not intelligence.
Ook grappig: je kunt hier je eigen intelligentie testen op basis van de ARC benchmark.
Lezen, luisteren, kijken..
..als je vijf minuten hebt:
Er bestaat veel verwarring over wat AI wel en niet kan. Een belangrijke oorzaak is de taal die we gebruiken om het te beschrijven. Van ‘hallucinatie’ tot ‘leren’: het betekent iets heel anders als het over mensen gaat dan als we het over machines hebben. Een interessant stuk van Jurgen Gravestein over de manier waarop taal over AI ons op het verkeerde been zet. En voor wie er echt in wil duiken: onderzoekers van Oxford & Yale beschrijven hoe AI en cognitiewetenschappen over en weer termen van elkaar lenen. AI wordt vermenselijkt, terwijl het brein steeds vaker (onterecht) als biologische machine wordt beschreven.
Nieuwsconsumenten in Nederland denken dat 45,5% van alle nieuws op traditionele en sociale media, nep is. Maar onderzoek laat juist zien dat nepnieuws vooralsnog beperkt bereik en impact heeft. “We vrezen dat desinformatie mensen wantrouwend maakt”, schrijft Maurits Martijn op De Correspondent. “Maar wat als het de angst voor desinformatie is die mensen wantrouwend maakt? En wat als het politici en media zijn die deze angst – al is het met de beste bedoelingen – aanwakkeren?”
De Canadese Florent Daudens bedacht een manier voor journalisten om opensource AI-modellen in te zetten als je niet kunt coderen: simpelweg met spreadsheets. Drie voorbeelden en een stappenplan.
Acht dingen om rekening mee te houden als je verslag doet van AI volgens de EBU. Bijvoorbeeld: doe niet alsof AI-ontwikkelingen puur gaan om technologische vooruitgang – laat liever zien dat ze dwars door domeinen heengaan en praat met uiteenlopende experts. Van linguïst tot jurist, blijf niet plakken bij de computer scientist.
..als je iets langer hebt:
Voor wie deze zomer lange reisdagen te overbruggen heeft, is de podcast Blackbox van The Guardian goed vermaak. Vijf sterren in de Volkskrant, interessant voor zowel beginnend als gevorderd AI-geïnteresseerde.
Een rapport dat eerder dit jaar uitkwam, maar nog steeds relevant is: Schibsted Future Report 2024. De auteurs gaan in op de geschiedenis van AI (waarom willen we al zo lang zo graag dat machines op ons lijken? P. 6), op de mogelijkheden van conversational interfaces (p. 18) en op het belang van een basisbegrip van AI voor iedereen, met name journalisten (p. 13). Of zoals Inga Strümker het verwoord: ‘AI gaat je baan niet overnemen. Maar journalisten die weten hoe AI werkt, gaan wél het werk overnemen van de mensen die dat niet weten.’
Tooltips tot slot
Superhandig als je video- of audiobestanden wil doorzoeken is Whisperer Timestamped. De tool transcribeert video’s, waarna je op ieder afzonderlijk woord kunt klikken om direct naar het juiste moment te gaan. Beschikbaar in honderd talen.
Met Live Portrait kun je heel gemakkelijk animaties maken. Je filmt je eigen gezicht, en de tool plakt jouw mimiek, hoofdbewegingen en stem over een stilstaande afbeelding heen. Handig voor bijvoorbeeld uitlegvideo’s. Als je de diepte in wil, kun je ook deze tutorial bekijken.
Avjit Ghosh onderzocht bias in beeldgeneratoren en ontwikkelde een tool waarmee je zelf heel makkelijk kunt nagaan hoe zes verschillende modellen omgaan met huidskleur en gender. Met de tool genereer je per prompt in één keer tien afbeeldingen, waarna je in een visualisatie direct inzicht krijgt in de gender- en huidskleurverdeling. Zo kun je weloverwogen beslissingen nemen.