Absoluut onwaar en misleidend, maar je hebt wel gelijk
Olivier van Beemen deed voor FtM onderzoek naar Heinekens vermeende vertrek uit Rusland. Lang verhaal kort: het bedrijf doet er nog steeds zaken én schoffeerde de journalist in kwestie.
Het komt niet vaak voor dat een Tweede Kamerlid eist dat een bedrijf excuses moet maken aan een journalist. Gebeurde vorige week gewoon. Olivier van Beemen had voor FtM uitgezocht dat Heineken zaken blijft doen in Rusland, ondanks een heel lang geleden aangekondigde belofte om niet meer in het land te investeren. So far so good.
Maar het bedrijf had ook nog eens het lef om Van Beemens bevindingen weg te wuiven. ‘Absoluut onwaar’ en ‘misleidend’. Maandag gaf Heineken opeens tóch toe dat een deel van de investeringen in Rusland plaatsvonden met instemming van het hoofdkantoor.
Sjoerd Sjoerdsma eist dat Heineken excuses maakt bij Van Beemen. Of hij daar zit op te wachten? Lees het hieronder!
Ik wens jullie een fantastisch weekend.
Groet,
Chris (Hoofdredacteur Villamedia)
Reconstructie: Na ‘absoluut onwaar’ en ‘misleidend’ onderzoek van Follow the Money geeft Heineken dan toch toe
Terwijl Heineken beloofde niet meer te investeren in Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne, werden er maar liefst 61 nieuwe producten op de Russische markt gelanceerd, bleek uit eerder onderzoek van Follow the Money. Heineken noemde het verhaal van journalist Olivier van Beemen ‘absoluut onwaar’ en ‘misleidend’, maar geeft nu toch toe.
Reis van mijn leven. Koert Lindijer over 40 jaar correspondentschap in Afrika
Afrika-correspondent Koert Lindijer (69) kan na een correspondentschap van veertig jaar niet zomaar de stekker eruit trekken. Hij blijft met een journalistieke blik om zich heen kijken. ‘Journalistieke ogen zijn getrainde ogen die hard nodig zijn in een wereld vol propaganda en ander nepnieuws. Ik ben omdat ik schrijf. Zolang ik schrijf, voel ik me zeker', vertelt hij in dit verhaal dat hij zelf voor Villamedia optekende.
VPRO Achterwerk is dood, leve VPRO Achterwerk - maar dan in een podcast
In 2016 werd de beroemde Achterwerk-pagina van de VPRO Gids opgedoekt. De pagina waarop jongeren en kinderen vragen konden stellen of elkaar van antwoord voorzien kon de concurrentie met het internet niet meer bijbenen. Nu is 'de pagina' terug, in de vorm van een podcast. VPRO Gids-redacteur Elja Looijestijn zoekt de brievenschrijvers van destijds op.
Column: ‘Minder geld voor hetzelfde werk: in-en-inflatie’
Onze nieuwe columnist Lisanne van Sadelhoff is freelancer en bericht over de freelancespagaat waar ze geregeld in terechtkomt. Deze keer staat ze voor het dilemma: Kan ik deze tariefsverlaging aan mezelf verkopen?
Kaalslag bij Twitter: bij problemen sta je er alleen voor
In de rubriek 'Innovatie' schrijft Lars Pasveer over alles met een stekker of internetadres. Het is deze dagen opletten geblazen bij Twitter. Als je in de problemen raakt, hackers je account overnemen of je wordt lastig gevallen: de kaalslag onder personeel sinds Musks aantreden betekent dat je het veelal zonder hulp moet stellen.
Column: Jeroen Pauw collaboreert met de macht voor een paar grijpstuivers
Mark Koster laat in de rubriek 'In de Coulissen' zien wat zich achter de gordijnen van het journalistieke toneel afspeelt. Dit keer een analyse over Jeroen Pauw, die in Kosters ogen van nuttige journalistieke hofnar is verworden tot een lakei van de commercie en een fanatieke uitdrager van tv-clickbait.