5G gaat de journalistiek veranderen. Maar hoe?
Snel mobiel internet heeft de wereld én de journalistiek veranderd. Maar het hypersnelle 5G-internet dat eraan zit te komen gaat nog veel meer veranderen. Je leest erover in deze nieuwsbrief. Ook in deze nieuwsbrief: een tool die ervoor zorgt dat je minder wordt afgeleid door mailtjes. En een mooie, nieuwe vertelvorm.
De 5G-trein verlaat het station
Internetten op je smartphone ging nog nooit zo snel als nu. Maar snel kan altijd sneller. Daarom stampen telecomboeren overal ter wereld nu al een nieuw netwerk uit de grond. Dat zogenoemde 5G-netwerk laat je in theorie duizend keer sneller downloaden dan nu.
Waar 4G videobellen een enorme boost gaf, kan 5G hetzelfde gaan doen met hologram-telefonie. Door een hologram van jezelf te maken en dat naar kantoor te streamen, wordt het (virtueel) bijwonen van die onhandig geplande redactievergadering een stuk makkelijker. Over zulke hologramgesprekken werd in 1980 al gefantaseerd in Star Wars: The Empire Strikes Back. En met 5G worden ze waarschijnlijk werkelijkheid.
Een andere innovatie die 5G mogelijk kan maken is interactieve live-televisie. En als het aan ‘VR-godmother’ Nonny de la Peña ligt gaat het nieuwe netwerk de mainstream-doorbraak van virtual reality betekenen. Volgens De la Peña gaat de combinatie van 5G, goedkopere en sterkere headsets en een toenemende vraag naar immersieve verhalen ertoe leiden dat journalisten kijkers over niet al te lange tijd rechtstreeks laten rondlopen in 3D-nieuwsverslagen.
De eerste telefoons die 5G ondersteunen komen er dit jaar al aan. Aan de andere kant van de industrie wordt ook al druk getest met 5G-netwerken. Dat het nieuwe hypersnelle mobiele internet ons vak gaat veranderen lijkt buiten kijf te staan. Maar hoe, dat vereist creatief denken. Iets waar ze onder andere bij The New York Times al mee bezig zijn. De krant is onlangs samen met telecomaanbieder Verizon een onderzoeksproject gestart naar de journalistieke mogelijkheden van 5G.
De 5G-trein begint op stoom te komen. Ik ga alvast een kaartje reserveren.
Adios: Minder afgeleid raken door mailtjes
Als jij net zo bent als ik check je je mail tientallen keren per dag en reageer je zo snel mogelijk op nieuwe berichten. Maar die constante onderbrekingen kunnen je aardig uit je flow halen. Zou het niet veel handiger zijn om een hele berg mails in één keer te ontvangen, zodat je ze direct achter elkaar kunt beantwoorden? Als jou dat wat lijkt is Adios misschien wat voor je. Met deze tool stel je een aantal tijdstippen in waarop je mailtjes wilt ontvangen. Buiten die tijden blijft het stil in je inbox. Zodat je je optimaal kunt concentreren. Adios werkt vooralsnog alleen met Gmail en is gratis. In de video hierboven laat ik je zien hoe Adios werkt.
Show, don’t tell met Slices
De tool Slices staat al een tijdje op mijn ‘hier-moet-ik-eens-een-Tooltip-video-over-maken-lijstje’. Maar die video daadwerkelijk maken is er nog niet van gekomen. En dat is zonde, want Slices is een fantastische tool waarbij je vooral foto’s en korte video’s gebruikt om je verhaal te vertellen. Tekst is ondergeschikt en per beeld geef je hoogstens een paar regels uitleg. Vergelijk het met Insta Stories, maar dan serieuzer. En er worden al hele mooie dingen mee gemaakt. Zoals deze productie van Omroep Brabant, waarin je ziet hoe Albanese gelukszoekers via een Moerdijks maïsveld proberen Engelse vrachtwagens in te klimmen, om daarmee illegaal naar Groot-Brittannië te reizen.
Deze artikelen vielen me onlangs ook nog op:
Voor kerst gaf ik mezelf een speaker met Google Assistant (de JBL Link 20) cadeau. Want voice gaat heel groot worden. Hoe groot? Deze 35 knappe koppen doen voorspellingen voor 2019
Waarom blijven hele volksstammen Facebook gebruiken als het platform maar blíjft prutsen met hun privacy? Omdat ze Facebook echt heel belangrijk vinden. Een groot deel van de gebruikers zou duizend dollar moeten krijgen om één jaar met het platform te stoppen
In november schreef ik al over een transmediaal journalistiek project van Vrij Nederland en Brandpunt+. Maar FHJ-student Sven de Laet ging in zijn afstudeerscriptie nog veel dieper in op transmediale journalistiek
De Correspondent wist eind vorig jaar 2,5 miljoen dollar op te halen om een Engelstalige variant te starten. Maar dat ging niet vanzelf. Journalist Leendert van der Valk was erbij in New York en schreef deze bijzondere inkijk in de crowdfund-manie rondom 'The Correspondent'