30 onder de 30: Maak plaats voor de nieuwe generatie
Nieuwsbrief over afwisselend innovatie, het vak en je loopbaan
‘Het spijt me dames en heren, maar bij aankomst in Londen zullen we 90 minuten vertraging hebben.’ Niet de fijnste boodschap om mee wakker te worden na een dutje in de Eurostar. Ik wilde deze week in één dag op een neer naar Oxford om daar de 25-jarige journalist, podcastmaker en denker Simon van Teutem te interviewen voor ons eindejaarsnummer. Dat nummer heeft als thema ‘30 onder de 30’. Het is een ode aan de jongste generatie journalisten!
Moest te doen zijn, dacht ik. Maar de vertraging maakte het onmogelijk om op tijd weer terug te zijn voor de trein naar huis. Ik reserveerde daarom een hotelkamer en boekte na aankomst in Londen de terugreis om. Ik was pas om iets over drieën in Oxford, het schemerde al. Simons hartelijke begroeting maakte veel goed.
Hij liet me de plekken zien waar hij sinds twee jaar studeert, leeft en sinds kort ook les geeft. Fantastische bibliotheken en debatzalen die in het jongste verleden politici als Boris Johnson en David Cameron hebben gevormd. Simon hoort vaker van medestudenten dat ze later per se minister of premier willen worden. Zelf wantrouwt hij die ambitie.
‘Je vraagt je af of zo iemand door idealen of door ijdelheid wordt gedreven. Ik wil me later graag inzetten voor bestuurlijke verandering of beleid. Politiek kan daar een middel voor zijn, maar politiek is geen doel.’
Op 16 december ploft de nieuwe Villamedia (inclusief het interview met Simon) op je deurmat, mits je lid bent natuurlijk. Hieronder staat alvast een interview met Judith Kutschenreuter, nog zo’n journalistieke belofte, als voorproefje van dat nummer. Veel leesplezier.
Onderzoeksjournalist Judith Kutschenreuter: ‘De focus ligt vaak op de Randstad, terwijl er in de regio net zoveel gebeurt’
Als kind kon Judith Kutschenreuter (27) de pen al niet loslaten. Nu schrijft ze als trainee voor Brabants Dagblad onderzoeksverhalen, onder meer over een vertrouweling van Poetin in Breda en seksuele intimidatie op het tweedehands kledingplatform Vinted. Ze hoopt met haar verhalen een jonger publiek aan te spreken.
Het boek ‘Iedereen verslaafd’, is een pijnlijke confrontatie voor de smartphonejunkie
Terwijl Villamedia’s Rutger de Quay de eerste alinea’s leest van Doorje Smithuijsens boek ‘Iedereen verslaafd’, wordt het direct ongemakkelijk. Op de eerste pagina voert Smithuijsen een gesprek met voormalig profvoetballer Andy van der Meijde. Hij vertelt dat hij vaak wil reageren op één appje, en dan uiteindelijk weer eindeloos aan het scrollen slaat. Et voilá: na anderhalve pagina te hebben gelezen trilt De Quay’s broekzak.
Podcast Freelanceleven #17: Over diversiteit en inclusie, met Hasna El Maroudi
De maatschappij is divers, maar journalistieke redacties zijn daar vaak nog geen reflectie van. Hoe kan dat veranderen? En wat voor invloed heeft gebrek aan diversiteit en inclusie op freelancejournalisten? Daarover gaan onze podcastmakers Sanne en Erwin in gesprek met Hasna El Maroudi (37).
Het kostte freelancejournalist Alex Mazereeuw een ‘halve burnout’ om nee te leren zeggen
Terwijl hij op vakantie was besefte freelance journalist Alex Mazereeuw (27) dat het zo echt niet meer kon. Vakantie had hij al jarenlang niet meer gehad en werken in de weekenden was een vanzelfsprekendheid geworden. Als freelancer merkte Mazereeuw dat het érg moeilijk is om ‘nee’ te zeggen als je gevraagd wordt voor een klus. ‘Wat als iemand anders je plekje inneemt?’
De twee werelden van mode - en portretfotograaf Valentina Vos
Valentina Vos (36) is dol op contrast. In haar foto’s, maar ook in de keuzes die ze maakt. Soms zoekt ze op maandag tijdens drukke fotoshoots naar perfecte beelden van de mooiste modellen, om op dinsdag in haar eentje een oude schrijver in een rommelig huis te portretteren. Een gesprek in tien steekwoorden.
Onderzoek PersVeilig: Acht op de tien vrouwelijke journalisten ervaart een vorm van intimidatie, agressie of bedreiging
Acht op de tien (82 procent) vrouwelijke journalisten hebben wel eens te maken gehad met een vorm van intimidatie, agressie of bedreiging. Bijna een derde van de vrouwelijke journalisten maakt dit maandelijks (19 procent) of vaker (11 procent) mee. Dat blijkt uit onderzoek naar de veiligheid van vrouwelijke journalisten in Nederland, uitgevoerd in opdracht van PersVeilig.