25 kaarsjes voor Google en een markeerstift voor het web
Het fijne aan regelmatig nieuwe tooltips opsnorren, is dat ik telkens weer tools tegenkom waar ik zelf ook wat aan heb. En in deze editie van mijn nieuwsbrief heb ik weer twee hele fijne voor je. Daarnaast vertel ik je over redactierichtlijnen voor het gebruik van AI en blaas ik alvast 25 kaarsjes uit voor Google. Veel leesplezier.
Een keur aan keuzes in AI-richtlijnen
Steeds meer media stellen richtlijnen op voor het gebruik van kunstmatige intelligentie. En die richtlijnen lijken op veel belangrijke punten heel erg op elkaar, ontdekten onderzoekers Hannes Cools en Nick Diakopoulos een tijd terug. Het tweetal lichtte begin van de zomer de AI-richtlijnen van 21 media-organisaties door (welke dat zijn zie je hier) en brachten de overeenkomsten en verschillen in kaart.
Eerst maar eens die overeenkomsten. Alle media-organisaties die Cools en Diakopoulos bekeken, zien potentie in het gebruik van AI. Sommigen, zoals de Duitse beroepsvereniging DJV (het Deutscher Journalisten-Verband) spreekt zelfs van “AI-collega’s”. Maar niemand wil robotschrijvers of -beeldkunstenaars de vrije hand geven.
De consensus: handig hulpje, dat AI, maar de mens moet het voor het zeggen houden. Iets wat in AI-kringen human in the loop wordt genoemd. Nog een overeenkomst tussen al die richtlijnen: media willen transparant zijn in hun gebruik van AI, zodat het voor lezers, kijkers of bezoekers duidelijk is waar en hoe er gebruik is gemaakt van kunstmatige intelligentie.
Maar wát de onderzochte organisaties precies wel en niet doen met AI, daar zit wel een berg aan verschil in. Bij Wired zijn AI-schrijvers een absolute no-go, behálve als het verhaal juist helemaal gaat om pennenvruchten van kunstmatige verhalenvertellers. Ook de eindredactie bij Wired hoeft niet te vrezen vervangen te worden. En het technologiemerk belooft ook zijn stockfotografie niet in te wisselen voor kunstmatig knutselwerk.
Andere media zijn veel minder streng. Bij het Amerikaanse nieuwsmerk Insider mag AI helpen met verhalen uiteenzetten, koppen maken, redigeren, interviewvragen opstellen, samenvattingen maken en lastige onderwerpen uitleggen. De Canadese tv-zender CBC belooft geen stemmen of beeltenissen van presentatoren na te maken. En de Volkskrant zegt op zijn beurt geen door AI gegenereerd werk te publiceren.
Zo maakt ieder onderzocht medium zijn eigen keuzes. Ook bij Villamedia vragen we ons af wat we wel en niet mogen en moeten doen met AI. We zijn daar nog niet helemaal over uit. Maar dat er over na wordt gedacht is een stap in de goede richting. Onderzoek zoals dat van Cools en Diakopoulos is in deze fase bijzonder waardevol. Het laat zien wie welke keuzes maakt, en kan zo ter inspiratie dienen voor media die nog niet zo ver zijn. Zoals wij.
Glasp: online tekst markeren en sneller researchen
Wanneer je online research doet, is de kans groot dat je overal en nergens informatie vindt die interessant is voor je verhaal of onderzoek. Al die informatie op één plek verzamelen, vereist vervolgens nogal wat knip- en plakwerk. Sinds kort laat ik me daarbij helpen door Glasp. Dat is een tool die je online stukken tekst laat markeren en deze gemakkelijk laat kopiëren. Hoe Glasp werkt, zie je in de video hierboven.
Mini-Tooltip
Als ik onderweg ben en een aantekening ergens van moet maken, stuur ik die altijd per mail aan mezelf. Met de app Whisper Memos hoeft dat niet meer. De iOS-app laat je gesproken memo’s opnemen, schrijft die uit en mailt ze direct aan je. Vet handig!
25 kaarsjes voor Google
Nog maar een paar dagen of uren (afhankelijk van wanneer je deze nieuwsbrief precies leest) en zoekmachine Google mag 25 kaarsjes uitblazen. In de nieuwste papieren Villamedia die onlangs verscheen, grijp ik deze gelegenheid aan om onze lezers 25 Google-tips te geven. Want ook als je denkt dat je goed kunt googelen, valt er nog wat te leren. Die tips komen maandag, precies op Google’s verjaardag, ook online te staan. Dat is dus alvast een goed begin van je werkweek.
Ook de moeite waard:
Het Franse persbureau AFP stapt naar de rechter omdat het wil dat X (het voormalige Twitter) gaat betalen voor nieuwsberichten die via het platform worden verspreid
Proton, bekend van de versleutelde maildienst ProtonMail, heeft sinds kort een eigen wachtwoordmanager. Die lijkt me het uitproberen waard
ChatGPT is niet alleen handig voor journalisten: ook cybercriminelen maken er gretig gebruik van
Kan kunst die gemaakt is door kunstmatige intelligentie emoties losmaken bij mensen? Onderzoekers van de Universiteit van Wenen zochten het uit
Nog even over die stakingen in Hollywood: Disney heeft figuranten die meespeelden in een populaire show digitaal ingescand